Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2024. 02. 15.

A Hezbollah választ ígér arra, hogy Izrael civileket gyilkol meg Dél-Libanonban

2024. 02. 15.

A Hezbollah végrehajtó tanácsának vezetője szerint Izrael szerdai agressziója “nem maradhat válasz nélkül”.

A dél-libanoni izraeli légicsapások, amelyekben két gyermek és anyjuk halt meg szerdán, nem maradnak válasz nélkül, és a válasz elkerülhetetlen – mondta a Hezbollah Végrehajtó Tanácsának vezetője.

„A Dél-Libanon elleni mai offenzíva, amelynek során számos civil halt mártírhalált, nem múlhat el válasz nélkül. Biztosan lesz válasz, és a szükséges szintű lesz” – ígérte Sayyed Hashem Safi al-Din.

Az izraeli megszállás szerdán csapássorozatot indított több dél-libanoni falu és város ellen, Souaneh, Adshit, Chehabiyeh, majd éjszaka Nabatiyeh városa ellen .

A nagyszabású agresszió 11 civil, köztük legalább 4 gyermek és 3 nő vértanúhalálát, mások megsebesülését eredményezte. A mártírok közül hárman egy anya és két gyermeke volt – 12 és 6 hónaposak –, akiket a souaneh-i otthonukra mért sztrájk során öltek meg, ami az elpusztuláshoz vezetett.

Izraeli drón lecsapott egy civil autóra a libanoni Bent Jbeilben

Az izraeli támadások polgári otthonok ellen azután történtek, hogy az Ellenállás szerda reggel jelentős hadműveletet hajtott végre, beleértve az izraeli Északi Parancsnokság főhadiszállása közelében, az észak-megszállt palesztinai Safedben. Ez volt a második csapás „Izrael” leglényegesebb északi katonai bázisa ellen 2023 októbere óta.

Az izraeli média arról számolt be, hogy legalább 10 rakétát lőttek ki izraeli katonai bázisok és helyszínek felé, megöltek egy izraeli katonát és megsebesítettek 7 másikat.

A Hezbollah főtitkára kedden az ellenállás sebesültjei és fogvatartott tagjainak tiszteletére rendezett ünnepségen beszédében figyelmeztette az izraelieket, hogy indítsanak háborút Libanon ellen, megismételve, hogy a hadműveletek leállnak, ha a gázai háború leáll.

“Ha az ellenség végrehajtja ellenünk a fenyegetést, be kell látnia, hogy az Északról távozó százezren nem térnek vissza” – ígérte Sayyed Hassan Nasrallah , hangsúlyozva, hogy Yoav Gallant izraeli biztonsági miniszternek “fel kell ismernie, hogy ha háborút indít nekünk, akkor kétmillió telepes lesz északról, és nem csak százezer.”

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑