Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2023. 05. 16.

A hitelminősítők szerint menthetetlen a líra, ha Erdogan győz

2023. 05. 16.

A Recep Tayyip Erdogan elnök által folytatott fenntarthatatlan gazdaságpolitika azzal fenyeget, hogy a líra komolyabb eladói nyomás alá kerül – figyelmeztetnek a hitelminősítők a vasárnapi török elnökválasztás után.

Vagyis hiába teljesített a vártnál sokkal jobban Erdogan az első fordulóban, a piac láthatóan nem örülne a győzelmének. Több mint húsz év után először tűnt legyőzhetőnek Recep Tayyip Erdogan török elnök, azonban az elnökválasztás első fordulójában a vártnál sokkal jobban teljesített.

Így a jövő vasárnap esedékes második körnek már esélyesként fut neki a politikus. Ennek azonban a piac nem biztos, hogy örülne, a Financial Times összeállítása szerint a hitelminősítők is további jelentős líragyengülés kockázatára figyelmeztetnek. Erdogan újabb elnöki ciklusa az eddigi unortodox gazdaságpolitika folytatását jelentené, ami fenntarthatatlan.

Ez magában hordozza a tartósan magas infláció és a devizapiaci nyomás veszélyét – idézi a Moody’s véleményét az FT. A Fitch szakembere szerint a folyó fizetési mérleg tetemes hiánya jelenti a fő problémát a török gazdaság szempontjából.

Az idei első negyedév 24 milliárd dolláros deficitje azt jelenti, hogy „Törökországnak valahol dollármilliárdokat kell találnia”, ezt pedig jelenleg csak a devizatartalékok további megcsapolásával tudja megtenni. Ugyanakkor az utóbbi hetekben a választások előtt már látszottak annak jelei, hogy a tartalékok esése is kezd aggasztó lenni, mivel a kormány igyekezett növekedéstámogató lépéseket tenni. Az HSBC elemzői is a fizetési mérleget érzik a fő problémának, szerintük fenntarthatatlan a tartalékok további megcsapolása.

Éppen ezért az év végére 24-es dollár-líra árfolyamot várnak, ami 18 százalékkal lenne magasabb a jelenlegi szintnél, de azt sem tartják kizárnak, hogy még meredekebb esés jön majd egészen a 27-es szintig. A Barclays elemzője annyit tett hozzá, hogy a török folyó fizetési mérleg hiánya a következő egy évben 40 milliárd dollár lehet, ennyit kellene valahonnan összeszednie az országnak, ami komoly kihívás lesz.

Portfolio

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑