Cadmus fordítás Cadmus

A hullámospapagáj táplálása: legfontosabbak a magok!

Kedvenceink táplálási szokásait mi alakítjuk ki úgy, hogy a lehető legjobban odafigyelünk a változatosságra, ezáltal a kisállat egészségére. Minden háziállatnak megvannak a speciális táplálkozási igényei, így a madaraknak is.

A leggyakoribb házi kedvencként tartott madár a hullámospapagáj. A hullámosok – ahogy szinte minden papagáj – magevők, ezért különféle apró magvak teszik ki étrendjük jelentős részét. Hullámos- és nimfapapagájoknál az arány a következőképpen alakuljon: 87%-ban mageleség, 3% gyümölcs, 10% zöldség és zöldfélék. A legtöbb kisállat üzletben, hipermarketben és olyan webáruházakban, mint az arapapagaj.hu többféle kész magkeverék is kapható.

A zacskós vagy dobozos papagájeleség azért előnyös, mert sokféle értékes magot tartalmaznak az ideális arányokat figyelembe véve. Általában ezekkel az összetevőkkel találkozhatunk: fénymag, vörös és sárga köles, hántolt zab, napraforgómag, kendermag. Vannak olyan dobozos papagájeleség mixek is, amik tartalmaznak szárított gyümölcsöket, zöldségeket, különféle őrleményeket (pl. tojás, kagylóhéj stb.), ezek még inkább hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrendhez. A vadon élő hullámospapagájok akár 40-50 féle magot is esznek, ezen felül friss gyümölcsöket és zöldféléket is.

A magokat háromféle „állapotban” adhatjuk a papagájoknak: szárazon, duzzasztva vagy csíráztatva. Száraz magvak mindig álljanak a madár rendelkezésére, hogy amikor megéhezik, tudjon csipegetni. Duzzasztott és csíráztatott magokat csak akkor adjunk, ha zöldeleség éppen nincsen, vagy alkalmanként helyettesíteni szeretnénk. Duzzasztáshoz a kívánt mennyiségű magot egy tálkában langyos vízzel felöntve állni hagyunk meleg helyen, majd 12-24 óra elteltével leszűrjük és leitatjuk róla a nedvességet. Csíráztatáshoz hasonlóképpen kell eljárni, de a leszűrt magvakat ismét a tálkába helyezve, letakarva, meleg helyen újabb 24 órára állni hagyjuk. Ekkora apró, fehér gyökércsírákat vehetünk észre a magokon, így elérve az etetéshez tökéletes állapotot. Természetesen földben is csíráztathatjuk a magvakat, ezesetben a 2-3 centiméteres zöld növénykéket etessük.

A hullámospapagájok kis termetük ellenére éppúgy igénylik a kiegyensúlyozott étrendet, mint egy nagyobb madár. Ha odafigyelünk és megadjuk neki mindazt, amire szüksége van, több mint 10 évig vidám és egészséges társunk lehet.

Megosztom:


Back to Top ↑