Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Közel-Kelet

2021. 10. 31.

A jemeni konfliktus miatt feszültség alakult ki Bejrút és Rijad között

2021. 10. 31.

George Kordahi keresztény libanoni tájékozatási miniszter agresszornak nevezte, Szaúd-Arábia beavatkozását a jemeni konfliktusba. az öböl-menti arab monarchiák megszakították a diplomáciai kapcsolatot Libanonnal.

Kuvait is kiutasította szombaton Libanon ügyvivőjét az országból, csatlakozva ezzel Szaúd-Arábiához, amely előző nap nyilvánította nem kívánatos személynek Libanon nagykövetét, mert a bejrúti kormány egyik minisztere “szaúdi agressziónak” nevezte a jemeni háborút.

A magas rangú libanoni diplomata 48 órát kapott arra, hogy elhagyja Kuvaitot – közölte az öböl menti arab állam hivatalos hírügynöksége, a KUNA egy külügyminisztériumi közleményt idézve. Kuvait egyúttal hazarendelte saját bejrúti nagykövetét is.

Az Egyesült Arab Emírségek, amely Szaúd-Arábia vezette koalíció oldalán avatkozott be a jemeni háborúba, szintén úgy döntött, hogy visszahívja diplomatáit Libanonból és megtiltotta állampolgárainak, hogy ebbe a közel-keleti országba utazzanak.

Ezt Halífa Sahín Almarar külügyminiszter jelentette be szombaton a Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva. Mint mondta, a döntést a Szaúd-Arábiával való szolidaritás jegyében hozták meg tekintettel egyes libanoni tisztségviselőknek a vahhábita királysággal szembeni elfogadhatatlan hozzáállására.

A katari külügyminisztérium közleményben ítélte el a libanoni miniszter “felelőtlen” kijelentéseit. Egyben felszólította a bejrúti vezetést, hogy tegyen sürgős intézkedéseket a “testvéri nemzetek” közti kapcsolatok rendezésére.

Omán sajnálatát fejezte ki az elmérgesedő diplomáciai viszály miatt, önmérsékletre intve a feleket. A maszkati külügyi tárca egyben a helyzet súlyosbodásának elkerülésére szólította fel a diplomácia csörtében érintetteket.

A szaúdi vezetés néhány nappal azután hozta meg döntését, hogy a közösségi médiát bejárta egy videofelvétel, amelyen George Kordahi libanoni tájékoztatási miniszter Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek által elkövetett agresszióként emlegette a jemeni polgárháborút. A miniszter hozzátette, hogy a jemeni háború “abszurd”, és mivel ellenzi az arabok közötti háborúkat, a jemeni konfliktusnak véget kell vetni.

A Maronita keresztény politikust a Hezbollah síita mozgalommal szövetséges keresztény párthoz, a Marada Mozgalomhoz közelállóként tartják számon. A Libanonban is kormány koalícióban is szereplő Szíriai Szocialista Nemzeti Párt (SSNP) kiállt a tájékoztatási miniszter mellett, és nemzetközi kapmpányt indított amelyben Geroge Kordahi támogatását kéri a külhonban élő libanoniaktól.

Szaúd-Arábia Libanon egyik fő támogatója, de a királyság Irán vetélytársa a térségben, Teherán pedig a befolyásos Hezbollah mozgalmat támogatja.

Nadzsib Mikáti libanoni kormányfő még pénteken többször is kijelentette, kormánya eltökélt, hogy megtartsa a Szaúd-Arábiával fenntartott korábbi jó viszonyt. Felszólította egyben Libanon arab partnereit, álljanak mellé a tájékoztatási miniszter kijelentései okozta diplomáciai válságban.

A libanoni külügyminiszter szombaton közölte, hogy nemzetközi szinten arra kérték Najib Mikáti miniszterelnököt, hogy ne mondjon le a Szaúd-Arábiával és néhány Öböl-menti állammal keletkezett diplomáciai viszály miatt.

Abdullah Bouhabib a kérdéssel foglalkozó válságtanácskozás után újságíróknak elmondta, hogy több nemzetközi partner is azt üzente Mikátinak: “Ha a lemondáson töröd a fejed, azt felejtsd el.”

A libanoni kormány közölte, a bejrúti kormány az arabok között akar maradni, minden öböl menti országgal meg akarja őrizni a kapcsolatokat, a kormány folytatja a munkát, és Libanon nem maradhat kormány nélkül a nehéz körülmények miatt.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl háború az Irán támogatását élvező húszik és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi  megbuktatott jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció támogat. Rijád és szövetségesei 2015 tavaszán avatkoztak be katonailag is a jemeni háborúba. Az arab koalíció légicsapásaiban több tízezren haltak már meg, többségükben civilek, és az ország lakosságának jelentős részét éhínség sújtja.

Orientalista.hu – Zenobia, MTI nyomán

(Kiemelt képünkön Geroge Kordahi keresztény libanoni tájékozatési miniszter szerepel.)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑