Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 06. 04.

A jordán király szerint a palesztin állam létrehozása az egyetlen út a békéhez

2019. 06. 04.

II. Abdullah jordániai király azt mondta Donald Trump tanácsadójának Jared Kushnernek, hogy a Közel-Keleten csak úgy lehet békét elérni, ha megalakítják a palesztin államot azokon a földeken, melyeket Izrael az 1967-es háborúban rabolt el a palesztinoktól.

A palota közleménye szerint az uralkodó nem elégedett az Egyesült Államok terve miatt, mellyel az arab-izraeli konfliktusnak szeretnének véget vetni. Továbbá Kushnernek elmondta, hogy Izraelnek ki kell vonulnia a megszállt nyugati partról és azokról a területekről, melyeket az 1967-es arab-izraeli háborúban foglalt el.

II. Abdullah szerint a béke feltétele a két állam elve, mely elvezet egy független palesztin államhoz az 1967 június 4-ei vonalakon belül, és melynek a fővárosa Kelet-Jeruzsálem.

Kushner a vezetője annak az amerikai delegációnak, mely előkészíti a június végére tervezett csúcstalálkozót Bahrein fővárosában és melyen Kushner ismerteti majd Trump elnök izraeli-palesztin béke tervét.

Jordánia aggódik amiatt, hogy ez a terv mellőzni fogja a két állam elvét és az Egyesült Államok terveiben nem szerepel majd az Izrael mellett létező önálló palesztin állam a nyugati parton, Kelet-Jeruzsálemben és a Gáza övezetben.

A Fehér Ház a jövő hónap elején fogja ismertetni a terv részleteit. A palesztinok azonban 2017 óta bojkottálják a Trump kormányzatot, amióta az elismerte Jeruzsálemet mint Izrael fővárosát. Így ők már a kezdetektől elleneznek minden amerikai tervet. Trump az ,,évszázad egyezményének,, nevezett tervben szerepelnek beruházások a nyugati parton és a Gáza övezetben, melyeket az arab donor országok finanszíroznak majd.

Amerikai hivatalnokok szerint Kushner útja Rabatban kezdődött és Jeruzsálemet is érinteni fogja. Így próbál támoagtókat és résztvevőket találni egy június 25-25-án tartandó konferenciára Bahreinben.

A konferencia neve a ,,Békét a Fejlődésért,, lenne, azonban a palesztinok szerint ennek az a lényege, hogy a palesztinoknak pénzért bele kéne egyezniük a folyamatban lévő izraeli megszállásba ezért már előre bejelentették, hogy nem vesznek részt az eseményen.

Az Iráni Forradalmi Gárda már korábban kijelentette, hogy Washington béke terve eleve kudarcra van ítélve és a palesztin ellenállás majd választ ad azoknak akik ajánlatokat tesznek nekik egy ilyen egyezménnyel kapcsolatban. A Forradalmi Gárda egy nyilatkozatban a Tasnim hírügynökségnek kijelentette, hogy az izraeli-palesztin konfliktus egyetlen megoldása az, hogy ha a cionisták kivonulnak a megszállt területekről, a palesztin menekültek hazatérhetnek és szabad választásokat tartanak.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑