Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2019. 06. 03.

A jordániai király szakít a szaúdi befolyással és javítja a kapcsolatait Katarral és Iránnal

2019. 06. 03.

A The Times szerint a Jordániai Hasemita Királyság kezdi elhagyni hagyományos szövetségeseit, elsősorban Szaúd Arábiát és tárgyalásokat kezd a korábbi ellenfeleivel a régióban.

A Jordániai Királyság , mely a Nyugat egyik legfőbb szövetségese a Közel-Keleten, az utóbbi hónapokban tárgyalásokat kezdett Katarral és Törökországgal és jelentős lépéseket tett Irán felé is.

Erre a változásra szükség volt, ugyanis az utóbbi időben egyre többször fordultak elő tüntetések Jordániában a romló gazdasági helyzet miatt. A The Times magazin szerint pedig egyre jobban csökkennek a Szaúd Arábiából érkező anyagi támogatások is.

A The Times magazin a jordániai kormányból kiszivárgó információk alapján megjegyezte, hogy Szaúd Arábia felszólította regionális partnereit, beleértve Jordániát, hogy ,,válasszanak oldalt,, és működjenek együtt jobban a Katarral szembeni bojkott ügyében és az Iránnal szembeni konfrontáció an.

A jordániai állami tisztviselők szerint azonban Jordánia kapcsolatai az érdekektől függnek és eddig még nem voltak vitáik Törökországgal és Katarral, de még Iránnal sem. A hírlap szerint az Ammanban történő változások egyik oka az, hogy II. Abdullah jordániai király véleménye nem egyezik Donald Trump amerikai elnökével és ellenzi a Fehér Ház palesztin ellenes nyilatkozatait. Jordánia szerint az amerikai kormány ún. ,,Deal of the Century,, nevű terve nem hoz stabilitást a közel-keleti térségben.

A jordániai hivatalnokok számára még mindig a palesztin-izraeli konfliktus legfontosabb kérdés és éppen ezért hajlandóak fegyvert ragadni bizonyos terror szervezetek oldalán. Tehát Közel-Keleten semmit se lehet megoldani a palesztin kérdés rendezése nélkül.

Abdullah király egyébként már februárban találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel amikor kiéleződött a konfliktus Ankara és Rijád között amiért az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolták Jamal Khashoggi szaúdi újságírót.

Orientalista.hu -Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑