Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2019. 05. 06.

A katari idegenforgalmi hivatal nem adna vízumot az egyiptomiaknak

2019. 05. 06.

Egy idegenforgalmi kampány eseménnyel kapcsolatos rendezvényen a katari Nemzeti Turisztikai Iroda vezetője Akbar Al-Baker az egyiptomi embereket ,,ellenségnek,, nevezte és kijelentette, hogy nem fognak belépési vízumot adni az egyiptomiaknak. E közben a Katarban élő külföldi állampolgárságú lakosoknak azt tanácsolta, hogy nyugodtan hívják meg látogatóba a rokonaikat a vízum mentes nyári időszakban.

,,Ahogyan láthatják mi nyitottak vagyunk és a bejelentésemmel ösztönzöm a Katarban élő emberek családtagjait és barátait akik számára egy vízum mentes beutazási programot hoztunk létre a Mohammed Nemzetközi Repülőtéren.,,

Azonban Al-Baker hozzátette, hogy a vízum nem áll nyitva az ,,ellenség,, számára, hanem csak a barátaik számára teszik lehetővé a beutazást. Az egyiptomiakkal kapcsolatban pedig megjegyezte:

,,Számunkra van szabad vízum oda utazni? Nincs. Akkor mi miért nyitnánk meg ezt előttük?,,

Egyiptom ugyanis 2017-ben bejelentette, hogy nem ad vízumot a katari államolgárok számára. Azonban ez alól vannak kivételek, ugyanis azok a katariak akiknek az egyik szülője egyiptomi állampolgár kivételt képeznek ez alól. Ebbe a kategóriába tartoznak azok is akiknek a házastársa egyiptomi állampolgár, illetve azok a katariak akik Egyiptomban tanulnak.

Katar azonban nem jelentette ki, hogy kiutasítanák a már az országban élő egyiptomi állampolgárokat és semmi arra utaló jel nincs, amely veszélyeztetné az ottani életüket.

Egy 2017-es tanulmány szerint 200 ezer egyiptomi állampolgár él Katarban és ezzel ők a legnagyobb arab nyelvű kisebbség az országban. Katar népessége egyébként 2,7 millió fő, akik közül csupán 300 ezer a katari állampolgár.

Szaúd Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok és Egyiptom 2017-ben megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, ugyanis azt állítják, hogy Doha terror szervezeteket támogat. És az se tetszett ezeknek az országoknak, hogy Katar ezek után közelebb került Iránhoz és Törökországhoz.

Eddig azonban Katar nem jelentett még be szigorításokat az egyiptomi látogatókkal szemben és Akbar Al-Baker kijelentése volt az első ilyen jellegű utalás ezzel kapcsolatban. Egyiptom viszont már 2017-ben megtette ezt a lépést a katariakkal szemben.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Al-Arabiya

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑