Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2021. 06. 19.

A keményvonalas Raiszi nyert az iráni elnökválasztáson

2021. 06. 19.

Ebrahim Raiszi konzervatív elnökjelölt nyerte az iráni elnökválasztást a szavazatok 61,95 százalékával a végleges eredmények szerint – jelentette be Abdolfazl Rahmani Fazli iráni belügyminiszter szombaton. Izrael szerint a politikus megválasztása nyugtalansággal kell, hogy eltöltse a nemzetközi közösséget.

A pénteki elnökválasztáson 48,8 százalék volt a részvételi arány. Az iszlám köztársaság 1979-es születése óta nem volt ilyen alacsony az urnákhoz járuló szavazók száma.

Raiszi, aki korábban Teherán főügyésze volt, 17,9 millió szavazatot kapott a 28,9 millióból. Beiktatása augusztusban esedékes.

A politikus megköszönte a szavazatokat, és jelezte: reméli, hogy meg tud majd felelni az emberek bizalmának. A második helyen a Forradalmi Gárda egykori parancsnoka, Mohszen Rezaei végzett 3,4 millió vokssal, harmadikként pedig a jegybank volt elnöke Abdolnasszer Hemmati futott be 2,4 millió szavazattal.

Az Őrök Tanácsának döntésével elégedetlen választók közül többen bojkottálták a voksolást, és a korábbi választásokhoz képest sokan, 3,7 millióan – szándékosan vagy véletlenül – érvénytelenül szavaztak.
Az iráni állami televízió a koronavírus-járványt és az amerikai szankciókat okolta azért, hogy a választópolgárok többsége otthon maradt.

A mérsékelt elnökjelöltként induló Hemmati gratulált Raiszi győzelméhez

Gratulált a keményvonalasnak tartott Ebrahim Raiszinak az iráni elnökválasztáson elért győzelméhez ellenfele, a mérsékeltnek számító Abdolnaszer Hemmati – jelentette az iráni állami média szombaton. A belügyi tárca közlése szerint Raiszi a szavazatok több mint 90 százalékos feldolgozottsága alapján 62,2 százalékot szerzett.

“Remélem, hogy kormánya – Ali Hamenei ajatollah vezetése alatt – virágzást és elégedettséget hoz országunk számára” – áll Hemmati levelében, amelyet a közösségi médiában is közzétett.

Jóllehet a belügyminisztérium a nap folyamán már bejelentette Raiszi győzelmét, e közleményét később visszavonta.

Haszan Róháni leköszönő elnök mindazonáltal megerősítette: megvan a választás nyertese. “Gratulálok az embereknek a döntésükhöz – jelentette be Róháni a televízióban. Haszan Róháni leköszönő elnök szombaton találkozott Raiszival, és szintén gratulált neki.

Számos államfő gratulált az új Raiszinak

Külföldről többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök is üdvözölte a keményvonalasok jelöltjének győzelmét.

A Kreml szombati közleményében rámutatott: Moszkva és Teherán viszonya hagyományosan barátinak mondható.

“Számítok rá, hogy tevékenysége ebben a magas tisztségben a különböző területeken megnyilvánuló, építő kétoldalú együttműködés továbbfejlesztését, valamint a partnerséget fogja szolgálni a nemzetközi ügyekben” – írta a Kreml.

Bashar Al-Assad szíriai elnök, Barham Száleh iraki államfő, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Sejk Mohammed bin Rasíd al-Maktúm, Dubaj uralkodója is az elsők között üdvözölte Raiszi győzelmét.

Iránban pénteken tartottak elnökválasztást, a felmérések szerint a részvétel akár rekordalacsony is lehetett. Dzsamal Orf belügyminiszter-helyettes szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a körülbelül 59 millió szavazásra jogosult állampolgárból 28,6 millióan vettek részt a választáson.

A választáson eredetileg több mint hatszázan akartak indulni, de a jelölteket megrostáló, az állam iszlám jellegén őrködő, 12 tagú Őrök Tanácsa csak hét indulót engedélyezett.  Az előrejelzések Raiszit tartották a választás szinte biztos befutójának. A korábban Teherán főügyészi tisztségét betöltő elnökjelölt élvezte a síita állam legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah támogatását is.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑