Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 08. 13.

A keresztényeket a kihalás veszélye fenyegeti a Közel-Keleten

2017. 08. 13.

 

„Nagyon aggódunk az erőszak és a háború miatt, amely megrázta a Közel-Keletet, különösen is Szíriában, Irakban és Egyiptomban.

Újabb vészkiáltással fordulunk a nemzetközi közösséghez: Gondoljatok a túlélésünkre!” A keleti keresztények és katolikusok reménye és hite továbbra is erős, de még erősebb az a félelmük, hogy megfeledkeznek róluk, mint az erőszak áldozatául esett kisebbségről.

Ez a lényege III. Ignác József, antióchiai szír katolikus pátriárka szavainak, amelyet a Vatikáni Rádiónak adott interjújában fogalmazott meg. A Keleti Katolikus Pátriárkák Tanácsa tagjaként részt vett a szervezet ülésén a libanoni Dimanéban. Két év kihagyás után gyűltek újra össze, a háború és a bizonytalanság miatt kellett felfüggeszteniük rendszeres találkozójukat.

A tanácskozás középpontjában az autoktón (őshonos) keresztény közösségek által a Közel-Keleten megélt összetett helyzet volt. Áttekintették az ehhez kapcsolódó lelkipásztori problémákat és a politikai illetve a társadalmi vészhelyzeteket.

Haszonleső nemzetközi politikai visszaélések

A szír katolikus egyház vezetője a katolikus és általánosságban véve a keresztény közösségről szólva elmondta, hogy a Közel-Keleten egyfajta „alagútban” élnek. Nem látják az erőszak, az iszlamisták és a különböző fegyveres csoportok végét, de a haszonleső nemzetközi politikai visszaélések végét sem. Ezek ugyanis a közel-keleti régiót pusztán a gazdasági és stratégiai érdekeik területének tekintik.

III. Ignác József pátriárka elítélte továbbá a keresztények menekülését, akik nem térnek vissza, különösen is, ha fiatalokról van szó, mert veszélyeztetve érzik hitüket, emberi és polgári jogaikat. Lelkipásztorként a pátriárkák támogatást és védelmet nyújtanak híveiknek. Megértik az emberek félelmeit és kétségeit, oldalukon állnak és igyekeznek biztosítani maximális elkötelezettségüket helyi és világszinten. Egyben mindenkit arra buzdítanak, hogy továbbra is tegyenek tanúságot a békéről és a reményről.

Libanon aggasztó helyzete a menekültek miatt

A pátriárkák tanácsa figyelmének középpontjában állt az a kritikus helyzet is, amely Libanonban alakult ki a nagyrészt szíriai menekültek túlzsúfoltsága miatt, akik ott találtak menedékre. A pátriárkák aggodalmuknak adtak hangot a kényes egyensúly miatt a cédrusok országában.

Olyan megoldásokra van szükség, amelyek tiszteletben tartják annak a helyzetét, aki menekülésre kényszerül, de létre kell hozni egy globális tervet is a libanoni nép védelmére, amely lehetővé teszi, hogy a menekültek visszatérhessenek hazájukba.

Orientalista.hu – Radiovaticana

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑