Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 12. 19.

A kereszténység a világ legüldözötteb vallása

2017. 12. 19.

A pakisztáni keresztény templom ellen elkövetett, kilenc halálos áldozattal járó vasárnapi támadás újabb bizonyítéka annak, hogy a keresztények világszerte egyre nagyobb veszélyben vannak, és ­ – mint azt az elmúlt években számos kutatás már megállapította – a világ legüldözöttebb vallásának tekinthető a kereszténység.

A délnyugat-pakisztáni Kvettában végrehajtott öngyilkos merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. Általában 250 körül van a hívek száma a vasárnapi istentiszteleten a kvettai metodista templomban, de a karácsony előtt időszak miatt most több mint négyszázan voltak az épületben – jelentette az MTI.

A mintegy 200 milliós Pakisztánban a lakosság két százalékát teszik ki a keresztények, akiket a saría, az iszlám törvénykezés bevezetéséért harcoló radikális csoportok gyakran célba vesznek. A keresztények ellen elkövetett egyik legsúlyosabb pakisztáni támadásra négy évvel ezelőtt került sor, amikor az északnyugati Pesavar egyik templomában több mint nyolcvan emberrel végeztek az öngyilkos merénylők.

A kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, a keresztények a történelem során sosem szenvedtek el annyi atrocitást, mint manapság – állapította meg nemrég közzétett tanulmányában az Aid to the Church in Need nevű katolikus segélyszervezet, amely tizenhárom országban tizenkét éven keresztül vizsgálta a keresztények sorsának alakulását.

A jelentés szerint Jézus Krisztus híveinek száma drasztikusan csökken a Közel-Keleten: a polgárháború sújtotta Szíriában öt év alatt másfél millióról 500 ezerre apadt, míg Irakban a nyugati országok 2003-as megszállása előtti másfél millió helyett ma 250-300 ezerre tehető a számuk. Üldöztetésükben és kiirtásukban nagy szerepet vállalt az Iszlám Állam, amely 2014-ben mindkét országban nagy területeket szerzett meg magának.

A tanulmány emlékeztet arra, hogy a keresztények és más kisebbségek kiirtása kifejezett célja a helyi iszlamista csoportoknak például Egyiptomban és Nigériában is. Múlt heti közös felhívásukban a német katolikus püspöki konferencia és a német evangélikus egyház is arra figyelmeztetett, hogy a Közel-Kelet egyes részein néhány éven belül teljesen eltűnhetnek a keresztények. Az Aid to the Church in Need bírálta az ENSZ-t, a nyugati kormányokat és a sajtójukat, mert az emberi jogok iránti aggodalmuk az etnikai, szexuá­lis és nemi alapú diszkrimináció különböző eseteire fókuszál, a keresztényekre azonban nem terjed ki.

A Thereligionofpeace.com nevű internetes honlap szerint a vasárnapi pakisztáni merénylettel együtt idén 418 keresztény ember vesztette életét kifejezetten ellenük irányuló iszlamista terrortámadásokban. Az ilyen merényletek gyakori helyszíne Pakisztán, Nigéria, Kenya, Szíria, Egyiptom, Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság.

Igaz, már az sem meglepő, hogy idén Berlinben, Hamburgban és Denverben is sor került keresztényellenes terrormerényletekre. A Center for the Study of Global Christianity nevű amerikai kutatóközpont tavalyi összegzése szerint tavaly mintegy 90 ezer keresztényt öltek meg vallása miatt, a halálesetek többsége, 70 százaléka azonban afrikai törzsi harcok következménye. További 500-600 millió keresztény nem gyakorolhatja szabadon a vallását – olvasható a jelentésben.

Magyar kiállás

A magyar kormány a leghatározottabban elítéli a kvettai templomrobbantás embertelen tettét, és részvéttel osztozik az áldozatok hozzátartozóinak gyászában – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkársága. Közleményében azt írta: az egyértelműen a vallásukat gyakorló hívőket, a karácsonyi ünnepekre készülő ártatlan embereket célzó akció is mutatja a keresztényüldözés jelenségének súlyosságát. Jelenleg a világon öt, vallása miatt üldözött emberből négy keresztény, így a kereszténység a legüldözöttebb vallás – tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy Magyarország következetesen kiáll a legkülönbözőbb külpolitikai fórumokon az üldözött keresztények ügye mellett. Felhívták a nemzetközi szervezetek és kormányok figyelmét, hogy gondoskodjanak a terror és elnyomás megszüntetéséről, továbbá a szabad vallásgyakorlás biztosításáról.

Magyar Idők – Kottász Zoltán 

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑