Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irak

2017. 05. 12.

„A kereszténység sosem hal meg Irakban” – magyar segítség érkezett Erbilbe

2017. 05. 12.

Magyar segítséggel újulhatnak meg a lerombolt keresztény városok Irakban. Több mint egy milliárd forintból indulhat meg több elpusztított település újjáépítése: a pénzből házakra és iskolákra is jut. Nemrég egy magyar küldöttség járt Erbilben, ahol több mint 1200 keresztény ember várja, hogy új életet kezdhessen.

Konténerváros Erbilben: 1200 keresztény menekült család várja itt, hogy sorsa jobbra forduljon. Az Iszlám állam mindent elsöpörni akaró kegyetlen rombolása százezreket tett földönfutóvá ebben a térségben.

Rami 25 éves, testnevelő tanár. Mindene odaveszett menekülés közben. Az iszlám terroristák porig bombázták szülővárosát. Az MTVA riporterének, Siklósi Beatrixnak kérdésére, miszerint miként képzeli a jövőt, a válasza egyértelmű: Nem adjuk fel! Újrakezdjük!

„Ígérjük, hogy a kereszténység megmarad Irakban. Sosem hal meg”

–  teszi hozzá.

Az újrakezdés azonban nem egyszerű. Hiszen a lerombolt városokat újjá kell építeni. Többek között ebben segítünk az iraki keresztényeknek mi, magyarok – állítja Hölvényi György, a térséget rendszeresen látogató európai parlamenti képviselő.

„Magyarország odaállt ehhez a feladathoz. És azt lehet mondani, nem maga az intézmény a fontos, hogy van egy keresztény üggyel foglalkozó helyettes államtitkárság, hanem ez egy kiáltás, hogy csináljunk valamit” – fogalmazott Hölvényi György.

A több mint egymilliárd forintos magyar támogatásból új házak épülhetnek a keresztények ősi földjén. Na meg egy iskola Erbilben.

Bashar Warda káld érsek bízik abban, hogy a 6-tól 18 éves korosztály oktatását szolgáló intézmény szeptemberre megnyitja kapuit.

Amikor diákok együtt tanulnak, és nemcsak keresztények járhatnak majd ide, akkor én hiszem, hogy 6-7-8 éven keresztül olyan barátságok alakulhatnak ki, amelyek egy életre szólnak – fogalmazott.

A magyar állam támogatása üzenet is egyben: Nem a bajt kell importálni, hanem a segítséget exportálni oda, ahol nagy a szükség.

Az iraki keresztények helyzetéről egy dokumentumfilm is készül, ezt később láthatják majd a közmédia csatornáin.

Orientalista.hu – M1 Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑