Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 04. 03.

A kivonulás ellenére komoly orosz csapásmérő erők maradtak Szíriában

2016. 04. 03.

A Putyin elnök által március 14-én elrendelt csapatkivonásnak nevezett PR akció a napokban már befejeződött, viszont az oroszok ahelyett, hogy kiürítették volna a szíriai Hmeymim légibázist, inkább újabbakkal váltottak fel néhány csapásmérő egységet. – írta az Aerotech.hu

Pedig ugyancsak látványosan indult a nagy hazavonulás: legalább három kötelék Szu-24-es, Szu-34-es és Szu-25-ös harci gép repült haza egy-egy Il-76-os, illetve Tu-154-es mellé csapódva, a hazatérő pilótákat pedig a győzteseknek kijáró ünnepélyes fogadtatás és a kitüntetések özöne várta.

2

A szíriai orosz erők maradéka a Hmeymim légibázison

A részleges csapatkivonással párhuzamosan azért fennmaradt egy ellentétes irányú légihíd is, amin újabb, harcban eddig még nem kipróbált eszközök érkeztek a háború sújtotta arab országba: az elmúlt napokban például Mi-28 Havoc és Ka-52 Alligator harci helikopterek jelentek meg a Hmeymim légibázison, amelyeket azóta már biztosan átrepülték a hadműveleti területekhez közelebb eső ideiglenes támaszpontokra.

A Mi-28-asok már Palmyra városa környékén dúló harcokban bizonyítják tudásukat.

A folyamatos korszerűsítés és átépítés alatt álló Hmeymimről készített legfrissebb műholdas fényképen jól látszik, hogy bizony komoly légierő állomásozik még mindig ott: kint van még a Szu-35-ös, Szu-34-es, Szu-30SzM és a Szu-24-es harci gépek nagy része, viszont úgy tűnik, a Szu-25 Frogfoot csatagépeket mind hazavitték az oroszok.

Az Orosz Légierő is besegített a Palmyrai csatába.

A bázis nyugalmát pedig továbbra is a Szu-24-es lelövését követően odatelepített S-400 Triumf föld-levegő rakétarendszer vigyázza.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑