Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 07. 10.

A kódolt üzenetek is a terroristákat segítik

2017. 07. 10.

Nem lehet törvényekkel vagy jogszabályokkal megállítani a kódolt üzeneteket küldő terroristákat – jelentette ki Robert Hannigan, a brit titkosszolgálat volt igazgatója.

Törvényekkel nem lehet gátat szabni a titkosított üzenetküldő applikációkat használó terroristáknak – mondta a brit titkosszolgálat volt igazgatója, Robert Hannigan. Meglátása szerint a program gyártója a legtöbb esetben külföldi cég, így a felesleges törvények meghozása helyett inkább a szoftver gyártóival lenne célszerű felvenni a kapcsolatot.

“Erre a problémára nem létezik egyetlen varázslatos megoldás” – szögezte le a GCHQ volt vezetője. Emlékeztetett, hogy a titkosítás egy összetett probléma, és a legtöbb esetben a nemzetbiztonság érdekében történik. Kiemelte azonban, hogy a titkosítás elterjedése komoly rizikókkal járhat.

Az ügynökségek adatgyűjtő tevékenységeiről és kommunikációs hozzáféréséről folyó vita már a westminsteri terrorista, Khalid Masood támadása előtt is komoly kérdések elé állította a kormányközeli szervezeteket és a kommunikációs cégeket. Ám a márciusi terrortámadás után újból fókuszba került a titkosszolgálat hatáskörének kiszélesítése: a GCHQ megpróbált hozzáférést szerezni a kódolt üzenetekhez, ám az applikációt gyártó cég külföldi székhelye miatt problémákba ütközött a merész kezdeményezés.

Kódolt üzeneteket találtak a terrorista telefonján

Khalid Masood a WhatsApp titkosított üzenetküldő szolgáltatáson keresztül kommunikált dzsihadista személyekkel, majd többszöri egyeztetés után gázolásos merénylethez hajtott végre a Westminster hídnál, majd megkéselt egy rendőrt.

A terrorcselekményben negyvenen megsérültek, többségük akkor, amikor Masood járművével nagy sebességgel, több mint 250 méter hosszan végiggázolt a Westminster híd zsúfolt járdáján. A merénylő ezután próbált gyalogosan bejutni a parlament épületébe, megkéselve a bejáratot őrző egyik rendőrt, a 48 éves Keith Palmert, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Új idők, új kihívások

A hidegháborús évektől a 21. század beköszöntéig kizárólag a kormányok adhattak ki hasonló utasításokat, az utóbbi években viszont egy teljesen új helyzet alakult ki: ma már bárki átkódolhatja üzeneteit egy okostelefonon letöltött különböző applikáció segítségével.

Robert Hannigan szerint a kormányok és a titkosszolgálatok komoly kihívásoknak néznek elébe, a titkosítás megtartása mellett azokat a személyes visszaéléseket kell kiszűrniük, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek: a bűnözők és a terroristák hozzáférését.

“A legjobb, amit tehetünk, hogy együttműködünk a vállalatokkal, hiszen együtt kell rájönnünk a megoldásra” – hangoztatta a volt titkosszolgálati vezető. A telefonos programokba épített “hátsó ajtók” alkalmazását viszont elvetette, állítása szerint ez a megoldás nem csupán bonyolult, de számottevő eredménnyel sem kecsegtet.

Orientalista.hu – Hirado.hu, Daily Mail

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑