Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 08. 02.

A kopt egyház megerősíti a diaszpórában élő közösségek szolgálatát

2018. 08. 02.

II. Teodor kopt pápa 2040-re egy széleskörű egyházi hálózat kiépítését tűzte ki célul, ami a világ összes kopt ortodox keresztény közösségét összekötné az anyaegyházzal.

A Kopt Ortodox Egyház jelentése szerint a kopt kereszténység egyre szélesebb körben terjed a világban, és ez újabb központok létrehozását vonja maga után. II. Teodor kopt pápa szerint 2040-re az egyháznak meg kell erősítenie az Egyiptomon kívül élő kopt közösségek szolgálatát. A kopt pápa felhívta a figyelmet, hogy idén Japánban megnyitották az első kopt templomot, miközben Malawiban és Gabonban szintén az első templom nyitotta meg kapuit a hívők előtt.

Hong Kongban sikerült elérni, hogy a koptok egy helységet béreljenek és templomként használják vasárnapokon, így több éves küzdelem után sikerült a Kínában élő kopt keresztényeknek lelki vezetőt küldeni.

A kopt keresztények közel száz országban élnek, de csak hatvanban van felszentelt templomuk. Az egyház célja, hogy a közeljövőben mindenhol templomot építsen, ahol kopt diaszpóra van.

A napokban II. Teodor kopt pápa húszéves tervvel állt elő, aminek alapján egy széleskörű, a világ összes kopt közösségét összetartó egyházi hálózat kiépítését célozza meg.

A terv szerint több mint egy tucat új püspökséget hoznak létre. Többek között Észak-Franciaországban szentelnek fel egy új katedrálist, ami az ország új püspökségének központja lesz. Az Egyesült Államokat tíz, Kanadát három püspökségre osztanák fel. Minden kopt közösség élére papot állítanak, a fiataloknak hitoktatókat küldenek.

A kopt pápa legfontosabb célja, hogy a migrációban élő közösségeknek szoros kapcsolatuk legyen az egyiptomi székhelyű anyaegyházzal.

S4C.news – Kassab Adonis, Forrás és fotó: alkarmatv.com

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑