Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2017. 01. 09.

A koptok püspöke Karácsonyról: Egyiptom már nem az, ami korábban volt

2017. 01. 09.

Ferenc pápa Vízkereszt napján az Úrangyala imádságban megemlékezett a keleti egyházakról, amelyek a Julianus-naptárt követik és ezen hagyomány jegyében január hetedikén ünneplik Karácsonyt. Napjainkban sok olyan keleti egyházról van szó, amelyeket dzsihadista terrortámadások fenyegetnek. Ám a mindennapos veszély ellenére az ottani keleti rítusú keresztények nem mondanak le Jézus születésének a megünnepléséről. Így az egyiptomi kopt ortodox keresztények is ragaszkodnak ősi hagyományaikhoz, amint azt Antonious Aziz Mina, Giza kopt ortodox püspöke a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában elmondta.

 Az emberek ma a vértanúság egyházának  ugyanolyan helyzetében élnek, mint ami mindig is várja az Urat, hogy elhozza az üdvösséget.

Vannak sajátosan mai félelmek, vagy pedig minden nyugodtan történik…?

Valójában minden normálisan zajlik. De ott van a keserűség bennünk azon keresztény vértanúink miatt, akiket alig több, mint egy hónapja vesztettünk el – utalt a kopt ortodox püspök a december 11-én történt merényletre, amikor a kairói kopt ortodox székesegyházat terrorista bombatámadás ért, melynek során 25-en vesztették életüket a templomban.

Egyiptomban javult a helyzet egy kissé politikai téren?

Sajnos ezeknek a fanatikus embereknek az eltökéltsége jelentősen befolyásolta a társadalom gondolkodásmódját és most egyetlen dologra gondolok: Mindazok, akik másként gondolkodnak, mint ők, az ellenség számukra.

Ezek a szélsőséges csoportok el vannak szigetelve Egyiptomban?

Csökken az aktivitásuk. Nem ugyanazt a hangnemet használják, de továbbra is uralkodik az általuk képviselt gondolat és ez baj! Immár 30-40 éve annak, hogy ezeket az eszméket elültetik, ezeket a zárt eszméket és ők csak azt látják, amit mondanak nekik és ők hisznek nekik, anélkül, hogy teret hagynának másik személy saját véleményének.

Hogyan áll most a keresztények és muzulmánok közötti párbeszéd Egyiptomban?

Az élet párbeszéde megy tovább, főként a nyitott személyek között. A szomszédok, akik jól ismerik egymást, segítenek egymáson, de amikor nem ismerik egymást és nem látják egymást, akkor nem is annyira keresztény-muzulmán szinten, hanem emberileg van probléma. Nem létezik már az a testvéri érzékenység, ami korábban megvolt az egyiptomiak között, vagyis mindenki között. Most pedig az ember kész arra is, hogy a saját testvérét a törvényszék elé citálja.

És ez a helyzet nagyon sokat változott az egyiptomi társdalomban…

Pontosan. A mi gyerekeink, akiket az egymást iránti szeretetre, az együttélés kultúrájára, az elfogadásra és a nyitottságra vezettünk, most bezárkóztak, mindenki saját magában van, és ha valaki érvényt akar szerezni a saját jogának, pillanatra sem habozik megtenni azt mások előtt.

És a Karácsony mit mond a keresztényeknek ebben a nehéz helyzetben?

Azt mondja, hogy ne gyűlöljétek egymást, mert ha odaérkeztek, akkor már legyőztek benneteket. Karácsony üzenete szeretet és béke. Mindenekelőtt a saját lelkünk békéjére van szükségünk, hogy aztán azt másoknak adhassuk. Aztán, imádkozni kell mindenkiért, azokért is, akik gyűlölnek és üldöznek bennünket, akik látni sem akarnak minket. Tanúságot kell tennünk a szeretetről, hogy valóban megéljük Karácsonyt!

Nehezebb ma a keresztények élete?

Az egyiptomiak élete a nehezebb, nemcsak a keresztényeké, hanem minden egyiptomié. Az erkölcs megváltozott, nincs többé értéke a szeretetnek, hanem az önzés uralkodik. Mindent elölről kell kezdenünk. Ti pedig ne feledkezzetek meg arról, hogy imádkozzatok értünk! Erre nagyon számítunk. Mert ismerjük az ima erejét, állhatatosnak maradni az Isten szeretetében. Ez az, ami üdvözít bennünket.

Orientalista.hu – Radiovaticana

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑