Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 01. 19.

A kormányerők Homszi és Idlebi tartományok offenzivái

2015. 01. 19.

A Szíriai Arab Hadsereg együttműködésben a Nemzetvédelmi Milícia és a Szíriai Nemzeti Szocialista Párt (SSNP) önkénteseivel folytatta agresszív támadását Homsz tartomány északi részén a vahabita hódítók ellen számos faluban, ahol az Al-Kaida terrorhálózat részét alkotó Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Nuszra Front) fegyveresei befészkelték magukat Hama tartomány közigazgatási határa közelében.

A hazához hű erők több akciót hajtottak végre az Al-Khaashi gazdaságoknál, Al-Mashrafeh faluban végzetek több tucat Al-Nuszra fegyveressel mielőtt azok visszavonulásra kényszerültek ebből a mezőgazdasági körzetből. Az Al-Nuszra Front terroristáinak visszavonulásának eredményeként a Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia képes volt elérni első nagyobb áttörését ebben az offenzívában, azonban a heves összecsapások még mindig zajlanak már Al-Mashrafeh falun kívül.

A terroristák által megszállt Talbishehben a kormányhű erők csapásokat mértek az Al-Nuszra Front fegyvereseinek hevenyészett állásaira a helyi üzemanyagtöltő állomás közelében; ez támadás 15 vahabita fegyveres halálát eredményezte és nagy számban sebesültek meg. A halott vahabita terroristák között voltak Al-Hadzs Szulejman Al-Kvasha és az Al-Nuszra helyi garázdálkodásait Talbishehben irányító bandavezér Khaled Al-Shaami (állampolgárságának megállapítása folyamatban).

Egy katonai forrásunk szerint Észak-Homszból, a Szíriai Arab Hadsereg, a Nemzetvédelmi Milícia és a Szíriai Nemzeti Szocialista Párt (SSNP) önkéntesei harcba szálltak az Al-Nuszra Front terroristái ellen Al-Madradzseh, Al-Gadzsar és Al-Farhaanijjeh falvakban. Kemény tűzharcot jelentettek az Al-Gadzsar és Kajsszir falvak közötti úton Al-Szaan falu irányába, itt 9 vahabita terroristát likvidáltak a lojalista erők.

Al-Rasztan kerületben a Szíriai Arab Hadsereg felvette a harcot az Al-Nuszra Fronttal szemben egy másik kemény ütközetben, miután a Hadsereg elkezdte hadműveletét Al-Szinaajjeh faluban. A tűzpárbaj még mindig zajlik, azonban részletekkel csak később tudunk szolgálni.

Homsz tartomány:  Az összecsapások folytatódnak a Szíriai Arab Hadsereg és az Al-Nuszra Front között Talbishehben

A Szíriai Arab Hadsereg ma folytatta offenzíváját Homsz tartomány északi részén, a Hadsereg keményen támadta a vahabita terroristák erődített állásait Talbisheh városban. Ennek eredményeként több ellenséges harcos meghalt az Al-Kaida terrorhálózat részét képező Al-Nuszra Front (Dzsabhat Al-Nuszra) soraiból és helyi fegyveres kontingensekből, akik a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) tagjai voltak.

Egy katonai forrásunk szerint a tűzharcok intenzívekké váltak Talbishehben az elmúlt 4 nap során; a Szíriai Légierő légi támadásokat hajt végre az Al-Nuszra Front állásai ellen a vahabita hódítók ellenőrzése alatt lévő kiemelt fontosságú városban. A forrásunk hozzá tette, a Szíriai Légierő nagyon gyakori bombázásokkal beomlasztja a földalatti alagutak hálózatát, amiről a Szíria Arab Hadsereg Főparancsnoksága feltételezi, hogy ezek a vahabita terroristák utánpótlását biztosítják a városon belül (akár Dzsobarban!).

Ezeken kívül még Homsz tartomány északi részén a Szíriai Arab Hadsereg együttműködve a Nemzetvédelmi Milícia és a Szíriai Nemzeti Szocialista Párt önkénteseivel megtámadta az Al-Nuszra Front kontingensét Gharnaata településen, végezve több vahabita fegyveressel a területen, miközben a Szíriai Légierő a levegőből mért csapásokat a terroristákra. Gharnaata település Talbisheh város közelében fekszik. Ennek az ütközetnek a sikeres megívása lesz a Hadsereg, a Milícia és a Szíriai Hazafias Szocialista Párt helyi erői számára a fő feladat az elkövetkező napokban.

Heves összecsapásokat jelentettek még Ajn Husszein Al-Dzsnubi és Al-Zafrana falvakból Homsz tartomány északi részén a Szíriai Arab Hadsereg reguláris alakulatai és az Al-Nuszra Front idegen zsoldosai között. A harcok még zajlanak, mindkét fél fegyverzeti eszközei tüzével lövi a másikat, a Hadsereg az Al-Nuszra aknavetőire a tüzérségi lövegeivel válaszol annak érdekében, hogy eltörölje őket a térképről.

A tűzszünet nincs hatályban Al-Waerben, Homsz tartományban.

Az ENSZ és a szíriai hatóságok illetékesei beléptek a térségbe, hogy élelmiszert és közszükségleti cikkeket osszanak ki az ott rekedt családoknak.

A tűzszüneti egyezmény hasonló ahhoz, ami korában Homsz óvárosában lépett érvénybe, ahol a terrorszervezetek tagjai elhagyhatták a várost cserébe azért, ha letették a fegyvert és feladták magukat, amnesztiát kaptak. Azután a Hadsereg átvette az óváros ellenőrzését

Jelenleg Homsz legnagyobb része a Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzése alatt áll tavaly év eleje óta.

Idleb tartomány: Az Al-Nuszra Front terroristái sikertelenül támadták Tal Szalmot

Az Al-Kaida terrorhálózat részét képező Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Nuszra Front) nevű vahabita terrorszervezet megtámadta Tal Salmo falut, aknavetőkből kilőtt gránátok sorozatával, azzal a céllal, hogy meggyengítse a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia erődített állásait ebben a térségben délre a stratégiai jelentőségű Abu Duhur Katonai Repülő Bázistól Idleb tartomány észak-keleti részén.

Aknavetőik sorozattüzét követően Az Al-Nuszra Front fegyveresei megrohanták a Hadsereg és a Milícia védelmi vonalát Tal Szalmonál, hogy megpróbálják áttörni az arcvonalat a falu nyugati határvonalán. Az Al-Nuszra Front betörési kísérlete sikertelen volt, amikor a Hadsereg és a Milícia keményen visszaverte a terroristák rohamát; ennek eredményeként a katonáink teljesen a birtokukban tartják a falu körüli megerődített ellenőrző pontokat.

Idleb tartomány észak-nyugati részén a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztálya az Iszlám Front (Dzsabhat Al-Iszlamija) terrorszervezet fegyvereseinek több több támadási kísérletét zúzta szét Ariha falunál a Dzsabal Al-Zavijjeh régióban. Egy katonai forrásunk szerint az Iszlám Front 14 fegyverese halt meg az Ariha falu melletti összecsapásban, közöttük két szaúd-arábiai állampolgárt azonosítottak a hatóságok: Abdel-Latif Nadzsib Al-Irfant és Musztafa Umar Al-Hilaalt. A forrásunk még hozzá tette, hogy a 11. Páncélos Hadosztály 3 katonája halt hősi halált a Haza védelmében az Ariha falu mellett ma történt harcokban.

Forrás: almasdarnews.com

 orientalista.hu  Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑