Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 04. 03.

A közel-keleti fiatalok egyesítenék a keresztény egyházakat

2016. 04. 03.

Nemet az egyházakra! Igent a kereszténységre! – Ilyen és ehhez hasonló szövegeket posztolnak és osztanak meg közel-keleti keresztény aktivisták azzal a céllal, hogy egyesítsék a keresztény egyházakat.

A közel-keleti keresztény aktivisták szerint nincsen katolikus, ortodox, református, maronita vagy melkita felekezet, csak egy közösség létezik a kereszténységen belül.

A keresztény fiatalok első körben azt akarják elérni, hogy a nyugati és a keleti egyházak egy időben tartsák a Húsvétot. Az eltérő időszámítás miatt az egyházak akár 30-40 napos eltéréssel is ünnepelhetik Jézus feltámadását.

Az aktivisták erre külön facebook oldalakat hoztak létre „Let’s work together for the unity of the church”, „A nép egyesíteni akarja az egyházakat”, „Követeljük az egyházak egyesítését neveken.

A közösségi oldalakon egyre népszerűbb az ötlet. Az egyiptomi koptok egyik templomában a szentmiséken külön imádkoznak az egyházak egyesítéséért.

„Mindannyian keresztények vagyunk. Egy egyházhoz tartozunk, ami szent, egyetemes és apostoli.” – írta az egyik aktivista.

Az idősebb generáció is szimpatizál az ötlettel és hozzászólásaikkal lelkesítik a fiatalokat.

„Remélem, az egyházak egyesülnek, és mindannyian közösen ünnepelhetünk. Istenem, segíts minket, hogy ez megvalósuljon!” – szólt hozzá egy középkorú libanoni keresztény a facebook oldalon.

A fiatalok nem csak közösségi oldalakon szervezkednek. Az aktivisták inkább a személyes kommunikációban hisznek. A mozgalomnak már mindegyik közel-keleti országban vannak hívei.

A Közel-Keleten majdnem egy tucat történelmi apostoli egyház létezik. Ezen felül a nyugati misszionáriusoknak köszönhetően a katolikus és református egyházak követői is szép számban megtalálhatóak a térségben. Az elmúlt 150 év keresztény népirtásai és üldözései miatt Jézus követőinek aránya az 50%-ról mintegy 10%-ra esett vissza (ebbe beletartozik a 12 milliós kopt keresztény közösség is).

A közel-keleti keresztények túlnyomó többsége politikai, vallási üldöztetések illetve gazdasági okok miatt Nyugat-Európába, Észak- és Dél-Amerikába, illetve Ausztráliába menekült, ahol erős, összetartó közösségeket alkotnak.

Az iraki asszír és káld keresztények 90%-a az Egyesült Államokban és Svédországban él. A törökországi keresztények 99%-át 1914-ben kiírtották vagy elüldözték. A palesztin és jordán keresztények 99%-a már elhagyta hazáját. A szíriai és libanoni keresztények nagy része szintén emigrációra kényszerült. Dél-Amerikában 20 millió első-, másod- és harmadgenerációs szír és libanoni keresztény él, ami megközelíti egész Szíria lakosságát. Az egyiptomi koptok 40%-a hagyta el a Nílus partját az üldöztetések miatt.

A fiatal aktivisták a kereszténység megmaradásáért is küzdenek. Végső céljuk a széttagolt és darabokra szakított keresztény közösségek egyesítése.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

,
Back to Top ↑