Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 04. 29.

A közel-keleti keresztények helyzetéről tartottak konferenciát az EP-ben

2016. 04. 29.

Az Európai Uniónak helyben kell humanitárius segítséget nyújtania a közel-keleti térségnek, hogy lakóhelyükön megmaradjanak a keresztények és fennmaradhasson a régió kulturális és vallási sokszínűsége – mondta Hölvényi György április 27-én, szerdán a brüsszeli konferencián.

Hölvényi György, az Európai Néppárt (EPP) vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke az Európai Parlamentben A közel-keleti konfliktusok következményei a keresztények és jövőjük szempontjából címmel rendezett konferencián hangsúlyozta: világosan kell látni, hogy nem csupán az egyes keresztény emberek élete forog veszélyben a Közel-Keleten, hanem egész közösségeké is. Kétezer éves hagyománnyal rendelkező vallási közösségek tűnhetnek el a régióban Európa segítsége nélkül. A képviselő a közelmúltban tett iraki, szíriai és libanoni körútján azt tapasztalta, kívülről érkező szélsőséges iszlám erők próbálják megtörni Libanon vallási egyensúlyát, valamint a Közel-Kelet vallásainak békés egymás mellett élését. A menekülttáborokban élők legtöbbje nem akarta elhagyni a hazáját, bíznak abban, hogy van jövőjük – fogalmazott.

A konfliktusövezetek közelében létrehozott táborokban évtizedek óta reménytelenségben élő több millió menekült könnyebben megnyerhető a szélsőséges nézeteknek, ami destabilizálhatja a régiót. Libanon „ketyegő bombán” ül, ha nem születik megoldás a Közel-Keleten – hangsúlyozta a képviselő.

Béchara Boutros Rai libanoni pátriárka, a maronita egyház feje a konferencián elmondta, Libanon stabilitása a Közel-Kelet kulcskérdése. Ha visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el az országban, ahol a különböző vallások közötti egyensúly az alkotmányban biztosított, akkor elhúzódó, mélyebb és több területre kiható válság elébe néz nemcsak a régió, hanem Európa is, annak minden következményével.

„Amikor közel-keleti keresztényekről beszélünk, nem egyénekről, hanem évszázados hagyománnyal rendelkező egyházakról beszélünk, amelyek számára az iszlám fundamentalizmus előretörése azzal jár, hogy a nem szélsőséges muszlimok és a keresztények eltűnnek a régióból. A keresztények a mérsékeltség garanciái” – hangsúlyozta.

Szerinte a béke megteremtését követően minden menekültnek haza kell térnie, hogy „újra megtalálhassa és megtarthassa identitását, kultúráját”.

Arra kérte az uniót és minden intézményét, állítsák meg a háborúskodást és kezdődjön politikai párbeszéd az emberek és a vallások békéje és biztonsága érdekében.

Hölvényi Gábor európai parlament képviselőjének személyes beszámolója itt olvasható el.

Orientalista.hu – Magyar Kurír

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑