Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 08. 16.

A közép-európai püspökök ősszel a migránsokról folytatnak eszmecserét

2016. 08. 16.

A migránsválság és a család lesznek annak a pozsonyi csúcstalálkozónak a fő témái, melyet a közép- és kelet-európai püspöki konferenciák elnökei és képviselői Pozsonyban szeptember 8-án és 9-én tartanak.

Tizennégy posztkommunista ország, köztük immár Albánia képviselői is jelen lesznek a találkozón, amelyre két bíboros is érkezik: Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) az elnöke és Dominik Duka prágai metropolita érsek.

„A találkozón az lesz a feladatunk, hogy megoldást keressünk a migránsválságra és a családok krízisére – magyarázta a Vatikáni Rádiónak Anton Ziolkovsky atya, a szlovák püspöki konferencia főtitkára. – A csúcstalálkozó egyúttal kifejezésre juttatja elkötelezettségünket Európa központi és keleti országai közötti közeledésben. Európának vissza kellene térni keresztény gyökereihez és hatékony demográfiai politikát kell folytatnia. A tanács a maga részéről hozzá akar járulni az európai integrációhoz és enyhíteni szeretné a társadalmi feszültséget. Imádkozunk mindazokért, akik a háborúk és a terrorizmus miatt szenvednek.”

A szlovák püspöki konferencia főtitkára megelégedéssel nyugtázta, hogy nagy számú részvevő lesz jelen a találkozón. Ez is jele az európai püspöki konferenciák azon elkötelezettségének, hogy mint a katolikus egyház helyi képviselői mind erőteljesebben hallassák a hangjukat az aktuális problémákra adott válaszaikkal. Annak is kiemelt jelentősége van, hogy a püspökök tanácskozását az Európai Unió állam- és kormányfőinek szeptember 16-án esedékes pozsonyi csúcstalálkozója előtt közel egy héttel tartják.

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑