Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 02. 20.

A Kurdisztáni Szabadság Sólymai vállalta magára az ankarai merényletet

2016. 02. 20.

A Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK), melynek jelentős kapcsolatai vannak a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) vállalta magára a szerdai ankarai öngyilkos merénylet egy, a saját honlapján közzétett közleményében.

A TAK szerint a támadás volt a válaszlépés Recep Tayyip Erdogan török elnök kurdokkal kapcsolatos politikájára, valamint megtorlás Cizre városáért, ahol a PKK fegyveresei és a török biztonsági erők közti harcok miatt december 14-e óta kijárási tilalom van érvényben.

A szervezet szerint Erdogan a nemzetközi közösséget a kurdok ellen uszítja, ezért a támadásokat folytatni fogja – közölte, majd figyelmeztette a turistákat, hogy ne utazzanak Törökországba, kerüljék el azt.

„Számunkra a turizmus is elpusztítandó célpont” – tájékoztat a honlapján a TAK, melyet az Egyesült Államok is terrorszervezetként tart számon, elhárítva ezzel magáról a felelősséget a rájuk nem hallgató turisták esetleges haláláért.

A török kormányzat az új információ ellenére is az Irakban és Szíriában az Iszlám Állam ellen harcoló YPG-t, valamint a PKK-t vádolja az ankarai merénylet elkövetéséért. A két szervezet tagadja, hogy a merénylethez bármi közük lenne.

A TAK utoljára az isztambuli Sabiha Gökcen nemzetközi repülőtéren követett el egy merényletet, december 13-án. A támadásnak egy halálos áldozata volt és öt repülőgép ment tönkre, rongálódott meg.

Szerdán, Ankarában 28-an haltak meg és 81-en megsebesültek, mikor az esti csúcsforgalomban egy öngyilkos terrorista egy 150 kilogrammos bombát robbantott fel egy katonai konvoj mellett. A halálos áldozatok közül 27-en a hadsereg alkalmazásában álltak. A török hatóságok eddig 20 embert vettek őrizetbe az ügy kapcsán.

Dél-Törökországban két és fél év után 2015 júliusában újultak ki a harcok. December óta a törökök átfogó katonai akciót hajtanak végre a függetlenségért küzdő kurd fegyveres erők ellen, mely során eddig több, mint 200, a PKK kötelékében harcoló milicistával végeztek. A harcoknak számos civil áldozata is van, és eddig tízezrek kényszerültek otthonaikat elhagyni. A PKK 1984-ben indította el gerillaháborúját a kurd nép autonómiájáért, melyre a kormányzat is erőszakosan válaszolt. Az azóta egyre-másra kiújuló konfliktusnak már nagyjából 40 ezer áldozata van.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑