Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 02. 03.

A kurdok felhagytak a hadsereg kezén lévő városrész ostromával

2021. 02. 03.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd milíciaszövetség harcosai kedden feloldották két, a szíriai katonák kezén lévő északkelet-szíriai városrész három hete tartó ostromát.

A szíriai katonák és az SDF megállapodása értelmében megnyitották a Haszake szíriai kormány által uralt belvárosa felé vezető utakat és a milícia eltávolította a húsz napja tartó ostrom alatt létesített barikádokat.

Szíriai tisztségviselők szerint az SDF ismét beengedett élelmiszert és üzemanyagot szállító teherautókat Kamisli városának két kerületébe, amelyeket több napra elszigeteltek.

“Lépések indultak a milíciák ostromának feloldására… és reméljük, hogy ez mindkét városban folytatódni fog” – jelentette ki Gasszán Halíl, Haszake kormányzója a SANA állami hírügynökségnek nyilatkozva.

A két legnagyobb északkelet-szíriai város kerületeinek többsége az SDF kezén van mióta a szíriai hadsereg átengedte az ellenőrzést még háború kezdetén. Amerikai hátszéllel az SDF az utóbbi években megszállta Szíria északkeleti felének nagy részét, ahol az ország olajtermelésének és gabonatermesztésének jelentős hányada összpontosul.

A damaszkuszi vezetést támogató Oroszország közvetítésével létrejött egyezség hetek óta tartó feszültségnek vet véget a két városban, ahol napi rendszerességgel voltak tüntetések a kurd városvezetéssel szemben és az SDF számlájára írt halálos kimenetelű összecsapások is történtek, amelyek során kurd milicisták tüzet nyitottak a üntető kormánypárti lakosságra.

Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb a feszültség a damaskuszi vezetés és az SDF között. A kurdok nem hajlandóak az általuk ellenőrzött olaj és gabonakészletet felszabadítani az ország többi részének, aminek következtében Szíriában élelmezési problémák vannak. A szakértők humanitárius katasztrófától tartanak, mivel Szíria gabonatartaléke elfogyott és importra kényszerült amit viszont az amerikai vezetés által hozott szankciók akadályozzák.

A háború sújtotta országban emberek milliói élnek áramszolgáltatás és fűtőolaj nélkül, mivel a kurdok nem járulnak hozzá, hogy az országban található olajkutat termelésének arányos elosztják.

Az SDF gerincét alkotó Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia segít Washingtonnak rátennie a kezét az ország olaj- és gabonatermelésére.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑