Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 12. 03.

A Kwejersz-offenzíva csendes hősei az iszmaeliták

2015. 12. 03.

Al-Szalamijah városa nemcsak Hama tartomány egyik legnagyobb lakosságszámú települése, hanem otthont ad a világ legnagyobb lélekszámú iszmaelita közösségének is.

Az iszmaeliták sok évszázadon keresztül üldözöttek voltak a vallási nézeteik miatt (hasonlóan a drúzokhoz); ennek eredményeként egy kemény, de békés kisebbséggé váltak, amely fennmaradt, miközben a szíriai társadalom alkotórészévé lettek.

Amikor a háború elérte Al-Szalamijah küszöbét (2013-ban), az iszmaeliták semlegesek maradtak. A korábbiakban üldöztetést éltek át, ezért teljesen tisztában voltak a részvételük kedvezőtlen hatásaival.

Mindazonáltal a „Szabad Szír Hadsereg” (FSA) és az Al-Kaida terroristák (Dzsabhat Al-Nuszra) nem vették figyelembe a semlegességüket; ehelyett a vahabita terrorszervezetek megpróbáltak benyomulni a stratégiai fekvésű Al-Szalamijah-ba, csak a Szíriai Arab Hadsereg kelt a polgári lakosság védelmére és verte vissza őket.

Egy évvel később (2014-ben) újra veszély fenyegette Al-Szalamijah városát; azonban ez alkalommal az „Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet volt a támadó, amely akkor foglalta el az Al-Tabakva légibázist Al-Rakka tartomány területén.

Képtelenül arra, hogy meg tudjanak védeni néhány falut Rakka és Hama tartomány határán, a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) újonnan megalakított Al-Szalamijah városi egysége kénytelen volt végignézni, hogy a népük ott élő tagjait hitük miatt lemészárolják az ISIS terroristák.

Ettől a pillanattól kezdve a Nemzetvédelmi Erők Al-Szalamijah városi egységét megalakító iszmaeliták nem maradtak távol egyetlen csatától sem, amiben az ISIS terroristákkal kellett végezni. Ez a bátorság létfontosságúnak bizonyult 2015 nyarán, amikor visszaverték a terrorszervezetet a kelet-hamai fronton.

Az ISIS terrorszervezet nagy erejű offenzívája után, amelyet a Khanasszer-Itrhija országút elfoglalására indított, az iszmaeliták válaszoltak a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnokságának harcba hívó szavára. A Főparancsnokságnak szüksége volt a személyi állományra a Kwejersz légitámaszponton ostromlott katonák felmentése érdekében Kelet-Aleppóban.

Az iszmaelita nemzetvédelmisek nemcsak az egyik legnagyobb számú egység volt, amely részt vett az offenzívában, hanem néhányan közülük ott voltak az ISIS terroristákat aprító legjobb harcosok között, akik nem hátráltak.

A Hadsereg Tigris Alakulatainak oldalán az Al-Szalamijah városi nemzetvédelmisek (valamint a “Liwa Szukkur Al-Szahra” egység) kíméletlenek voltak a harctéren, előrenyomultak egészen Shejkh Ahmad belsejébe, miközben számos ISIS terroristát szabadítottak meg földi gyötrelmeitől.

Agresszivitásuk végül kifizetődőnek bizonyult, mert ott voltak az első katonák között, akik elérték az ostromlott repülőteret.

Szomorúan meg kell jegyezni, hogy az általuk vállalt kockázat sok áldozatot is követelt, mert a Nemzetvédelmi Erők számos katonája halt hősi halált az ostromlott Kwejersz Katonai Repülőtér felszabadítása során, közöttük Al-Szalamijah város egyik legkitűnőbb fia a harctéren, Ali Ali Ejd főhadnagy, a Liwa Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok Dandár) egység tisztje.

Miközben a szíriai emberek ünnepelték a Kwejersz Katonai Repülőtéren aratott győzelmet, Al-Szalamijah lakosai csendesen eltemették és meggyászolták fiaikat, akik a legdrágábbat, a saját életüket adták a repülőteret védő 314 katona bajtársuk felmentéséért és a haza védelméért.

Az iszmaelita katonák semmit nem kértek ezért fizetségül. Ha kérdezik őket, hogy miért kockáztatták életüket Kelet-Aleppóban, ők azt fogják válaszolni önöknek: mert ez a kötelességük mint szíriai hazafiaknak.

Forrás: @leithfadel and @Syria_Protector twitter oldal/ syrianreport.net

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑