Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 04. 02.

A libanoni elnök a közel-keleti keresztények jövőjéről beszélt Rómában

2017. 04. 02.

A maronita keresztény libanoni köztársasági elnök, Michel Aoun hivatalos látogatásra Rómába érkezett, ahol Ferenc pápával találkozott, majd március 30-án este szentmisén vett részt a római libanoni nemzeti Szent Marón-templomban, a maronita plébánián.

Libanon üzenet – fogalmazott II. János Pál pápa 1998. december 10-én közzétett, a betegek világnapjára írt üzenetében. A következő, hetedik világnapot 1999. február 11-én, a lourdes-i Szűzanya liturgikus ünnepén a Libanoni Miasszonyunk harisszai kegyhelyén tartották meg a közel-keleti országban. A szentatya üzenetében rámutatott a szentély kiválasztásának jelentőségére: Libanon több mint egy ország: üzenet, példakép Kelet és Nyugat számára.

Az Aleteia nemzetközi katolikus hírportál római látogatása során interjút készített a maronita keresztény Michel Aoun elnökkel, aki megerősítette: Libanon kultúrák és civilizációk találkozópontja, ahol muszlim és keresztény felekezetek harmonikusan élnek együtt; tiszteletben tartják a vallásszabadságot és a politikai egyensúlyt. Voltak nehéz korok történelmük során, de alapvetően keresztények és muszlimok együttműködtek a civilizációjuk gyarapításában.

Az elnök találkozóját Ferenc pápával a remény üzeneteként is lehet értelmezni: a remény üzenete a közel-keleti keresztények számára. Az Aleteia arról kérdezte a libanoni elnököt: mit mondana a sokat szenvedett keresztényeknek, akik a jelenre és a jövőre egyaránt félelemmel gondolnak? Michel Aoun válaszában elmondta, véleménye szerint a terrorizmusnak semmi köze az iszlámhoz, a terrorizmus ellentétben áll az iszlám alapvető elveivel. Ennek ellenére jelentős hatással bír, és sok kárt okoz a Közel-Keletnek.

Aoun elnök úgy látja, a keresztények már nincsenek közvetlen életveszélyben a térségben, ugyanakkor a fenyegetettség továbbra is fennáll: a terrorista sejtek mindenki számára veszélyt jelentenek, keresztények és muszlimok számára egyaránt. Mecseteket és templomokat egyaránt értek támadások Szíriában. A keresztények nem helyezkedtek szembe azzal a politikai erővel, amivel a terrorszervezet, ezért ellenük is fordultak. A keresztények az ellenállási mozgalommal álltak kapcsolatban Szíriában, sok muszlimmal együtt; vissza kellene térniük hazájukba. Másfél millió szíriai és félmillió palesztin kell hogy hazatérjen, mihelyt a helyzet hazájukban biztonságossá válik.

„Magunk mögött hagyjuk a félelmet; túljutottunk történelmünk egyik legveszélyesebb időszakán” – bizakodik Michel Aoun elnök, aki szerint a belső veszélyt legyőzték Libanonban, a nemzet egysége sértetlen; ami továbbra is problémát jelent, az a világgazdaság helyzete.

Az elnök az Aleteia kérdésére úgy fogalmazott, számára Jézus Krisztus a történelem első felkelője, sőt, talán az egyetlen is, mert ő megváltoztatta a világot. Kiemelte, Jézus nem tiltásokat fogalmazott meg, hanem azt mondta meg, mit kell tennünk. Mózes törvénye az „agressziómentességen” alapult, a keresztény üzenet azonban a béke üzenete az egész világ számára.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Aleteia)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑