Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 11. 21.

A libanoni maronita pátriárka történelmi látogatást tett Szaúd-Arábiában (videó)

2017. 11. 21.

Bechara Boutros Raï maronita pátriárka, bíboros november 14-i szaúdi látogatását sok szempontból történelmi jelentőségűnek tartják, és úgy tűnik, máris kézzelfogható gyümölcsöket termett.

Ilyen kézzelfogható eredmény, hogy bejelentették: a szaúdi uralkodó hozzájárul, hogy létrejöjjön a vallásközi párbeszéd első nemzetközi központja a királyságban. A Fides katolikus hírügynökség libanoni forrásokból származó hírét egyelőre nem erősítették meg hivatalos szaúdi források. A központ egy kilencszáz éves templom közelében épülhet fel.

Hivatalos szaúdi források kiemelték a libanoni Raï pátriárka látogatásának jelentőségét, ami Szaúd-Arábia nyitottságát tanúsítja többek között a más vallási közösségekkel való dialógusra.

 

Boutros Al-Rai maronita pátriárka és Salman király

Kedden, november 14-én Bechara Boutros Raï pátriárka rövid látogatást tett Rijádban, a szaúdi fővárosban, melynek során találkozott Szalmán bin Abdel-Azíz királlyal és Mohamed bin Szalmán herceggel, trónörökössel, a szaúdi királyság jelenlegi „erős emberével”. A hivatalos közleményekben úgy fogalmaztak, a pátriárka látogatása „a szaúdi királyság és Libanon között fennálló testvéri kapcsolatok jele”, és egyben annak megerősítése, hogy „a különböző vallások és kultúrák kiemelkedő szerepet játszanak a tolerancia előmozdításában és az erőszak megállításában”.

A keleti rítusú katolikus maronita egyház pátriárkája rendkívül feszült külpolitikai helyzetben érkezett Szaúd-Arábiába: Szaad Haríri libanoni miniszterelnök váratlan lemondása és szaúdi tartózkodása, valamint az, hogy a szaúdi királyság megfenyegette a Hezbollahot és Iránt, hozzájárultak a feszültség gyors eszkalálódásához. Egyelőre kevés részlet ismert a pátriárka útjáról, mindenesetre a látogatást pozitívan értékelték Libanonban, és enyhített a feszült helyzeten.

Rövid látogatása során Raï pátriárka találkozott a volt libanoni miniszterelnökkel, a szunnita Szaad Harírivel is, aki az egész ország megdöbbenésére jelentette be lemondását november 4-én, elsősorban arra hivatkozva, hogy attól tart, miniszterelnök édesapjához hasonlóan ő is merénylet áldozata lesz. A maronita pátriárka úgy nyilatkozott, őt személy szerint meggyőzték azok az indokok, melyek Haríri lemondásához vezettek. A találkozó után nem sokkal Szaad Haríri a Twitteren közölte, a napokban visszatér Libanonba, azonban családja Rijádban marad. Haríri libanoni és szaúdi kettős állampolgár. Michel Aoun libanoni államfő véleménye szerint Szaad Harírit valójában fogva tartják Szaúd-Arábiában. „Semmivel nem lehet megindokolni azt, hogy Szaad Haríri tizenkét napja nem tért vissza Libanonba. Úgy gondoljuk, fogva tartják őt, ez pedig a bécsi egyezmények megszegését jelenti” – fogalmazott Michel Aoun elnök egy november 15-i Twitter-üzenetében.

Raï pátriárka a szaúdi uralkodó és a koronaherceg meghívására érkezett Rijádba a történelmi jelentőségű látogatásra; eredetileg a vallásközi dialógus, a terrorizmus és a fanatizmus kérdéseiről kívánt tárgyalni, valamint a Szaúd-Arábiában élő és dolgozó mintegy 300 ezer libanoni állampolgár sorsáról, akik a megváltozott politikai helyzetben kitoloncolástól tartanak.

Camillo Ballin MCCJ püspök, Észak-Arábia apostoli nunciusa szerint ez a meghívás, melyet november 1-jén tolmácsoltak Raï pátriárkának, azt jelzi, Szaúd-Arábia új alapokra kívánja helyezni a más vallásokkal való kapcsolatát.

Mohamed bin Szalmán herceg, trónörökös az elmúlt években is a királyság vallásos retorikájának mérséklésére törekedett. Csökkentette a vallási rendőrség hatalmát, letartóztatott több keményvonalas klerikust, és társadalmi változásokat sürgetett; neki köszönhető, hogy június óta a szaúdi nők autót vezethetnek. Nemrég arról beszélt egy rijádi konferencián, a királyságnak mérsékelt, kiegyensúlyozott iszlámra van szüksége, amely nyitott a világra, és nyitott minden vallás, hagyomány és nép felé.

A látogatás végén tartott sajtótájékoztatón a maronita egyházfő elmondta: személyesen köszönte meg Szalmán királynak a meghívást, és kifejezte: nem is álmodott róla, hogy egyszer meglátogathatja azt az országot, mely nem engedélyezi a nem muszlim imaházakat, emiatt a keresztények arra kényszerülnek, hogy magánházaknál tartsanak istentiszteletet, így kockáztatva a letartóztatást.

Raï pátriárka a második keresztény egyházfő, aki hivatalos látogatáson Szaúd-Arábiában járt; korábban egyedül IV. Illés antiochiai ortodox pátriárka járt az országban 1975-ben. Bechara Boutros Raï tagja a bíborosi kollégiumnak is, ami még nagyobb jelentőséget ad szaúdi útjának.

A Szír Maronita Egyház keleti katolikus egyház, az Apostoli Szentszékkel teljes közösségben. Gyökerei ahhoz a közösséghez vezethetők vissza, amelyet a ma Szent Maronként tisztelt szír szerzetes alapított a IV. század végén. Az egyház tagjait maronitáknak hívják, és napjainkban ez a legnagyobb keleti egyház Libanonban. Jelentős maronita közösségek élnek még a Közel-Kelet más részein, Szíriában, Jordániában, Palesztinában, valamint Cipruson. A XIX. században nehéz életkörülményeikből menekülve maroniták ezrei szóródtak szét a világban, sikeres és befolyásos diaszpórát hozva létre.

Orientalista.hu – Magyar Kurír, Forrás: Agenzia Fides; News.va; Reuters

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑