Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2019. 08. 26.

A libanoni miniszterelnök szerint a Bejrút fölött lelőtt izraeli drónok megsértették Libanon szuverenitását

2019. 08. 26.

Saad Hariri libanoni miniszterelnök szerint a két izraeli felderítő drón, melyek Bejrút fölött zuhantak le egyértelműen megsértették Libanon szuverenitását. Szerinte az ilyen események veszélyt jelentenek a térség stabilitására és e miatt a helyzet tovább eszkalálódhat.

Hariri volt az első libanoni politikus aki nyilatkozott, miután két izraeli drón lezuhant Bejrút déli részén, mely a Hezbollah legjelentősebb központja.

Izraeli vadászgépek rendszeresen megsértik Libanon légterét és általában onnan mérnek csapásokat a szomszédos Szíriára. Ez azonban feldühítette a libanoni politikusokat és a Hezbollah vezetőit, és ezért már az ENSZ-nél is nyújtottak ne panaszt. Izrael azonban megalakulása óta egyetlen ENSZ határozatot vagy döntést sem tartott be.

Vasárnap reggel a libanoni hadsereg megállapította, hogy a két lezuhant drón izraeli. A Hezbollah pedig azt nyilatkozta, hogy az egyik drón károkat okozott a média központjukban.

,,Az izraeli ellenséghez tartozó két drón megsértette a libanoni légteret….Bejrút déli lakóövezetében az első leesett, míg a másik felrobbant a levegőben és anyagi károkat okozott.,,

Az eset néhány órával azután történt, hogy az izraeli légierő csapást mért a szomszédos Szíriában. A libanoni hadsereg jelenleg átvizsgálja az érintett területet Bejrútban, a katonai rendészet pedig visugálatot indít az ügyben.

A Hezbollah szóvivője, Mohamed Afif elmondta, hogy az egyik drón fel volt szerelve robbanóanyagokkal. Szerinte a második drónt azért küldte az izraeli hadsereg, hogy a lezuhant első drónt megtalálja. Azonban az 45 perccel az indulása után a levegőben felrobbant és lezuhant. A robbanást az egész lakónegyedben lehetett hallani. A nyilatkozatában kihangsúlyozták, hogy a Hezbollah egyik drónt se lőtte le.

A Bejrút Moawwad negyedében lakók mind arról számoltak be, hogy este hatalmas robbanást hallottak, melynek során a kerületben tűz keletkezett. Az esettel kapcsolatos kérdésekre a választ mindenesetre a libanoni hadsereg vizsgálata fogja megadni.


Orientalista.hu-Al-Isfahani (Arab News)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑