Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2019. 10. 22.

A tüntetések a libanoni nép egységét jellemzi képek)

2019. 10. 22.

A napok óta több százezer fő részvételével zajló tüntetések azt mutatják, hogy a libanoni nép egységes a kormány leváltásának kérdésében. A megemelt adók és a jelentős méretű korrupció ellen Bejrútban és szinte minden nagyobb libanoni városban tüntetnek az emberek.

Az országban a tiltakozások azzal kezdődtek, hogy a kormány adókat vetett ki a WhatsApp hívások rá és más hasonló üzenet küldő alkalmazásokra. A tüntetések azonban Beirútból átterjedtek Tripolira és más nagyvárosokba is és az emberek már a korrupció elleni harcot és a kormány távozását kezdték követelni. A tiltakozók rövid időn belül már ,,forradalmat,, kezdtek emlegetni.

A politikai elemzők szerint a mostani libanoni tüntetések nagyon hasonlítanak a 2011-es tüntetésekre, mely annak idején egymás után négy kormányt is megdöntött.

A tüntetők szerint az ország gazdaságának tönkretétele és a rendkívül jelentős korrupció miatt az ország vezetőinek távoznia kell. A követelések tekintetében azonban a libanoni nép teljesen egységes.

.

A tüntetések ellenére azonban Saad Al-Hariri libanoni miniszterelnök a távozás helyett összehívta a kormányt és 72 órát adott nekik a gazdasági megoldások kidolgozására. Mégpedig úgy, hogy ne legyen szükség újabb adók kivetésére. A tüntetők azonban kíváncsiak várják a kormány bejelentését, hiszen már egy ideje nem bíznak a politikusokban.

Az ország egyik legjelentősebb politikai erejének, a Hezbollah ellenálló mozgalomnak a vezetője is megszólalt a kérdéssel kapcsolatban. Hassan Nasrallah kijelentette, hogy támogatja a nép korrupció ellenes követeléseit, azonban nem tartja célszerűnek a kormány megbuktatását, ugyanis az csak rontana a helyzeten. Ezen kívül megjegyezte, hogy a Hezbollah figyelemmel kíséri az eseményeket és ügyel arra, hogy külső erők, mint például Szaúd Arábia, Amerika és Izrael ne használják fel a tüntetőket saját céljaikra mint ahogyan azt más arab országokban is tették.

A libanoni politikára a felekezetek közötti egyensúly jellemző, ugyanis az alkotmány értelmében a hatalmat a keresztények, a szunnita muszlimok, a síita muszlimok és a drúzok közösen gyakorolják. A legfontosabb állami pozíciók ennek tekintetében vannak szétosztva. Tehát ha a kormányt leváltják és újat hoznak létre, valószínűleg hasonló politikai szereplők kerülnek az ország élére.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑