Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Libanon

2021. 09. 02.

A Libanonnak szánt iráni olajat teherautókkal fogják szállítani Szírián keresztül a szankciók miatt

2021. 09. 02.

A Libanonnak szánt iráni olajat teherautókkal fogják szállítani Szírián keresztül, hogy elkerülhessék a nyugati szankciók miatti bonyodalmakat – közölték csütörtökön az ügyre rálátással bíró források.

A teheráni vezetés támogatását élvező radikális Hezbollah libanoni síita mozgalom augusztus közepén jelentette be, hogy olajtanker indult útnak Iránból Libanonba, hogy enyhítsen az országot bénító üzemanyaghiányon.

Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetője óva intette az Egyesült Államokat és Izraelt attól, hogy közbeavatkozzék. A Hezbollah által szervezett szállítmány ugyanis a Teheránnal szemben bevezetett amerikai szankciók megsértését jelentené.

A Hezbollah libanoni ellenfelei szintén a vásárlás szörnyű következményeire figyelmeztettek mondván, hogy az egyébként is rendkívüli gazdasági válsággal küszködő közel-keleti ország büntetőintézkedések veszélyével nézhet szembe.
A Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozó források szerint a jelen megoldás, miszerint Szírián keresztül szállítanák az olajat, nem az izraeli, vagy az amerikai fenyegetés számlájára írható, hanem inkább belpolitikai megfontolásokból született, hogy ne keverjék bele ebbe az ügybe Libanon szövetségeseit.

Libanon ügyvivő energiaügyi minisztere közölte, hogy a kormány eddig nem kapott iráni olajra vonatkozó behozatali engedély iránti kérelmet.

A források közlése szerint az olajszállítmány egy szíriai kikötőbe érkezne meg, ahonnan azt teherautókon juttatnák el Libanonba, ahol elsőbbséget élveznének a kórházak és az elektromos erőművek.

Az al-Ahbar című helyi lap szerint az Iránból indult olajtanker megérkezett a szíriai felségvizekre, de ezt az értesülést vitatta a TankerTrackers.com hajózási útvonalak nyomkövetésével foglalkozó internetes szolgáltatás.

Az üzemanyaghiány annyira fojtogató, hogy az ENSZ 10 millió dollár adományt gyűjtött össze, hogy gyorssegélyt tudjon nyújtani a libanoni egészségügyi intézményeknek és vízműveknek. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szerint a támogatáson vásárolt üzemanyag elegendő ahhoz, hogy a vízművek tovább üzemeljenek 2,3 millió ember ívóvízellátását biztosítva. Szakértők szerint mindez egy-két hétre lesz elegendő.

Hírügynökségek szerint csütörtökön hosszú autósorok kígyóztak a bejrúti benzinkutak előtt.
Az Elnasra nevű hírportál szerint a libanoni hadsereg a nap folyamán 202 tonna gyógyszer- és élelmiszersegélyt kapott Spanyolországtól.

Libanon 2019 óta politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet súlyosbított a Bejrút kikötőjében egy évvel ezelőtt történt, hatalmas pusztítást okozó és számtalan áldozatot követelő robbanás. A dollártartalékok elapadásával Libanonban hiány alakult ki az importált alapvető cikkekből és az üzemanyagból is.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑