Cadmus fordítás Cadmus
Hungary Helps

2018. 08. 22.

A magyar kormány egymillió euróval támogatja a libanoni keresztények helyben maradását

2018. 08. 22.

Az elmúlt évek konfliktusainak következményeként több millió keresztény menekült el a Közel-Keletről. A két polgárháborút megélő libanoni keresztények, bár most békében élnek a muszlimokkal, de a térségben dúló keresztényüldözések és az egyre erősödő fundamentalista iszlám irányzatok kihatnak a maroniták mindennapjaira.

Szükséges a nemzetközi közösség, így Magyarország segítsége is a kereszténység gyökerét jelentő közel-keleti közösségek fennmaradásához – jelentette ki Béchara Boutros Rai bíboros, a Maronita Szír Katolikus Antióchiai és egész Kelet Egyházának pátriárkája az M1 hírcsatornán.

A maronita pátriárka hivatalos látogatásának zárásaként Joanna Azzi libanoni nagykövetasszony és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közösen jelentették be, hogy a magyar kormány az üldözött keresztényeket megsegítő programján keresztül egymillió euró adománnyal támogatja a libanoni keresztények helyben maradását elősegítő programot.

A keresztényeket megsegítő projekt egy családsegítő központ és egy elsősorban nőket oktató szakképző tanműhely létrehozását célozza meg. A magyar kormány ezzel törekszik megelőzni a migrációt, hogy az elvándorlás helyett a helyben maradást válasszák a libanoni keresztények.

Libanon egy nehéz helyzetben lévő régióban fekszik. A XIX. és XX. századi keresztényüldözések és az elmúlt évtizedekben lezajló két libanoni polgárháború következményeként a maroniták kétharmada szülőföldjétől távol él.

A közel 3,5 milliós maronita közösségből alig több mint egymillió él Libanonban, és kevesebb, mint százezer a környező országokban. A többi két és fél millió maronita főleg Dél-Amerikába, azon belül Argentínába, illetve a Egyesült Államokba vándorolt ki.

Az elmúlt években, a Szíriában és Irakban tevékenykedő iszlamista csoportok több millió keresztényt kényszerítettek menekülésre. Félő, hogy ez kihat a libanoni keresztényekre, mivel erős rokoni szálak kötik őket össze a szomszédos országokban élő keresztényekkel.

Béchara Boutros Rai bíboros, aki – egyházi részről Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes meghívására – a nemzeti ünnep alkalmából látogatott Magyarországra, hangsúlyozta:

a közel-keleti keresztények, akik a térség őslakosságát jelentik, hatalmas árat fizettek a háborúk során.

Ezért helyes Magyarország azon törekvése, hogy a keresztények támogatása révén segítse a közösségek, a keresztény civilizáció megőrzését.

Annál is inkább, mert a muzulmán lakosság körében egyre inkább terjed a fundamentalizmus és a radikalizmus – mondta a bíboros.

Forrás: S4C.news – Kassab Adonis

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑