Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2016. 02. 27.

A magyar vezérkari főnök a hadsereg bevetését szorgalmazza a migránshelyzet kezelésére

2016. 02. 27.

A Magyar Honvédség (MH) vezérkari főnöke szerint bűn lenne, ha nem lehetne bevetni a hadsereget akkor, ha a rendőrök már nem tudják kezelni a migránshelyzetet. Benkő Tibor vezérezredes a Faktor internetes portálon pénteken megjelent interjújában arról is beszélt, hogy a közelmúltban egy kibertámadást akadályoztak meg a magyar katonák. A vezérkari főnök nem ért egyet a kötelező sorkatonai szolgálattal, és azt is elmondta, hogy a nemrég megalakult MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred egy “elit” egység.

Benkő Tibor szerint 2015 nem volt egyszerű év a honvédségnek. Újra kellett tervezni a katonák elfoglaltságait, amikor kiderült, hogy kezelni kell a migrációs helyzetet. Meg kellett építeni a fizikai akadályt, emellett azt is meg kellett szervezni, hogy a katonák vigyázzanak a határzár sértetlenségére. Megjegyezte, hogy minden nehézség ellenére “tisztességes, becsületes, szorgalmas munkát végeztek” a katonák bő három hónap alatt.

A vezérkari főnök kifejtette, hogy már készülnek az újabb határzár építésére a román határ mentén. Szükség esetén nagyon rövid időn belül, szinte azonnal el tudják kezdeni a munkát a csaknem 450 kilométer hosszú, a tavalyinál nagyobb szakaszon.

Benkő Tibor kiemelte, hogy mivel a napokban jelentősen megnőtt a határsértők száma, növelték a határ mentén szolgáló katonák létszámát is. “Felkészültünk arra, hogy megállítsunk egy esetleges tömegáradatot, de reméljük, hogy nem lesz rá szükség” – mondta.

A vezérezredes szerint a magyar polgárok biztonsága a legfontosabb, és ennek függetlennek kell lennie a pártpolitikától. Ezért “bűn lenne”, ha nem vennék igénybe a hadsereget szükség esetén. A franciaországi alkotmánymódosítás éppen arról szól, hogy be lehessen vetni a katonákat – jegyezte meg, hozzátéve: a honvédség alapfeladatai közé tartozik a terrorizmus elleni küzdelem.

Benkő Tibor arról is beszélt, hogy az MH-nak kiemelten fontos a kibervédelem, amellyel meg lehet előzni a terrortámadásokat. A vezérkari főnök közölte, hogy az elmúlt hónapban volt egy kibertámadás Magyarország ellen, részleteket azonban nem mondott.

Benkő Tibor szerint semmi szükség nincs kötelező sorkatonai szolgálatra, “mert nem szabad kötelezővé tenni egy ilyen komoly és felelősségteljes feladat ellátását”.

A vezérezredes úgy fogalmazott: békeidő van, és ez a katonának azt jelenti, hogy egy váratlan helyzetben a lehető legrövidebb időn belül az ország rendelkezésére tudjon állni. A jelenlegi feladatait el tudja látni a honvédség, azonban még több katonára lenne szükség, hogy gördülékenyebben menjenek a dolgok, és ne legyen annyira leterhelt az állomány – fűzte hozzá. Ezért idén fokozzák a toborzást, ami azonban nem elegendő, ugyanis az embereket meg is kell tartani.

Belső indíttatásból kell fakadnia annak, hogy valaki katonának álljon – jelentette ki.

A vezérkari főnök arról is beszélt, hogy megalakult az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred, amelynek mintegy 1200 tagja van. Az ezredbe nagyon komoly kiválogatás után kerülhetnek be a katonák. Aki ide be szeretne jutni, a legjobb akar lenni, azonban a jelentkezők csupán 10-15 százaléka felel meg az elvárásoknak, mert mind a fizikai, mind a pszichés terhelés nagyon erős.

A Különleges Rendeltetésű Ezred “földön, vízen, víz alatt és levegőben” is bevethető, akár itthon, akár külföldön. A magyar különleges erők nemzetközi elismertségnek örvendenek, Afganisztánban például hét ország különleges műveleti erőit vezették fél éven át. Még amerikaiak is szolgáltak az irányításuk alatt, pedig ők közismerten nem szoktak más nemzetek alatt szolgálni – emelte ki.

Benkő Tibor a honvédség 2016-os teendőiről szólva elmondta, hogy márciustól létrehoznak egy katonai rendészeti központot. Az új szervezet országos hatáskörrel alakul meg. Tagjai elsősorban rendészeti feladatokat látnak el, hogy megtartsák a biztonságot és a fegyelmet. Az utcán járőrözve visszatartó erővel bírnak, akár egy terrortámadástól is elrettenthetnek – emelte ki.

Az év másik fontos feladata az önkéntes katonai szolgálat elindítása. Tíz helyőrségben állítanak fel kiképzőkötelékeket. Itt készítik majd fel azokat a fiatalokat, akik önkéntesen vállalkoznak egy rövidített katonai szolgálatra, de nem ugyanazt a kiképzést adják nekik, mint a szerződéses katonáknak.

Emellett 31 két- és többoldalú gyakorlatot tartanak 2016-ban, amelyek közül 6 NATO-gyakorlat és 20 hazai kiemelt gyakorlat – mondta Benkő Tibor vezérezredes a Faktornak adott interjúban.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑