Cadmus fordítás Cadmus
Fülöp-szigetek

2017. 06. 04.

A Marawiban elrabolt keresztények eszközök a terroristák kezében

2017. 06. 04.

„Remélem, hogy a kormány bölcsen és meggondoltan cselekszik, hogy elkerüljük a vérontást” – fogalmazott P. Sebastiano D’Ambra a Pápai Külmissziós Intézet (PIME) misszionáriusa az elmúlt napokban elrabolt P. Teresito Soganub és a 15 keresztény sorsa kapcsán.

A Fülöp-szigetek déli részén, a Mindanao szigetén található Marawit több mint egy hete elfoglalták a Maute-csoport dzsihadistái. A fülöp-szigeteki hadsereg és a fundamentalisták közötti összetűzésnek közel száz áldozata van. A helyi hírforrások szerint a dzsihadisták barbár gyilkosságokat és lefejezéseket hajtottak végre.

Az a terv, hogy a híveket eszközként használják fel a tárgyalások során

P. Sebastiano D’Ambra Mindanao egy másik városában él, Zamboangában, ahonnan a Szükséget Szenvedő Egyház jótékonysági szervezetnek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy az iszlám terroristák miként rabolták el a keresztényeket és gyújtották fel a székesegyházat. „Valószínűleg az a tervük, hogy a híveket eszközként használják fel a tárgyalások során és meggyőzzék ezáltal a hadsereget a városból való visszavonulásról.

Az utóbbi években egyre erőteljesebben behatolt a Fülöp-szigetekre a nemzetközi iszlám jelenlét

A Maute-csoport az ún. Iszlám Államhoz köthető szervezet, ez ad magyarázatot arra, hogy az iszlám többségű Marawiban (98% muzulmán, 2% keresztény) fekete zászlók lebegnek városszerte. A mostani támadásban részt vett az Abu Sajjaf-csoport is.

Az utóbbi években egyre erőteljesebben behatolt a Fülöp-szigetekre a nemzetközi iszlám jelenlét. A fiatalokat részben az ideológiával, másrészt a busás fizetéssel győzik meg. „Figyelembe kell továbbá venni a nemzetközi érdekeket, amelyek a térség destabilizálásra törekszenek. Úgy tűnik, hogy létezik egy ebbe az irányba mutató terv. Marawiban a helyzet hamarosan rendeződik, de a terrorizmus nem szűnik majd meg” – mutatott rá P. Sebastiano.

Az utóbbi három évben az ún. Iszlám Állam egyre több támogatót talált Mindanao szigetén

Mindanao szigetén az iszlám radikalizmus hosszú múltra tekint vissza. Az 1990-es években terjedt el az Abu Sajjaf-csoport tevékenysége. A radikalizálódás aztán folytatódott a wahabita-ihletésű mozgalmak elterjedésével, amelyeket Szaúd-Arábia támogat. Egy évtizede erős a jelenléte a Jemaah Ismaiah iszlamista csoportnak is, amely Indonéziában született és az al-Kaidához köthető szervezet. Az utóbbi három évben az ún. Iszlám Állam egyre több támogatót talált Mindanao szigetén.

2013-ban a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) terrorista fegyveres iszlamista mozgalom elpusztította a város felét

Zamboangában a kormány vörös vészjelzést adott ki. Itt 2013-ban a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) terrorista fegyveres iszlamista mozgalom elpusztította a város felét. „A hatóságok figyelmeztették a lakosságot a veszélyről a településen, amely a tengerparton található és számos kis sziget övezi, ahol a szélsőségesek könnyen elrejtőzhetnek” – tájékoztatott P. Sebastiano.

A Marawiban történt események csak tovább súlyosbítják az amúgy is összetett helyzetet

A misszionárius 40 éve él a Fülöp-szigeteken. Ő alapította a Silsilah mozgalmat, amely 1984 óta a vallásközi párbeszéd előmozdítója a muzulmán közösség egy részének bevonásával. „A Marawiban történt események csak tovább súlyosbítják az amúgy is összetett helyzetet és még nehezebbé teszik a vallásközi párbeszéd elősegítését” – tette hozzá az olasz misszionárius.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑