Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2018. 10. 28.

A meggyilkolt szaúdi újságíró menyasszonya nem fogadta el Trump meghívását

2018. 10. 28.

Hatice Cengiz, aki a konzulátus előtt várta vőlegényét Isztambulban, meghívást kapott Trump elnöktől Washingtonból. Korábban könyörögve kérte az Egyesült Államok elnökét és a First Ladyt: mentsék meg vőlegényét!

Hatice Cengiz most egy török televíziónak úgy nyilatkozott: nem megy Washingtonba, mert szerinte Trump elnök nem őszinte ebben az ügyben! Arra célzott, hogy az amerikaiak sokkal többet tudtak az ügyről mint amennyit a nyilvánosság előtt bevallottak. Ezért is érkezett a CIA igazgatója Törökországba, hogy a helyszínen “varrja el a szálakat”. Az amerikaiak minden bizonnyal előre tudtak a készülő akcióról, melyről kiderült:

A trónörökös média-tanácsadója vezényelte le az ellenzéki újságíró meggyilkolását

A 40 éves Szaúd al-Kahtani szkájpon irányította azt a 15 kommandóst, aki külön Dzsamál Hasogdzsi megölésére érkezett Isztambulba. A Reuters hírügynökség és az izraeli Haaretz szerint a trónörökös média-tanácsadója ezt üvöltötte: hozzátok el nekem a kutya fejét! Elküldték neki Dzsamál Hasogdzsi levágott ujjait és lehet, hogy a fejét is. A kommandó tagja volt ugyanis egy kórboncnok, aki szétfűrészelte a szerencsétlen újságírót, akit állítólag csak kihallgatni akartak. Kicsoda Szaúd al-Kahtani?

A jogi egyetemen végzett és pilótakiképzést is kapott. A légierőnél kapitányi rangot ért el. Szakterülete a média. Az interneten ő szervezi a kampányokat Mohamed bin Szalman trónörökös ellenségei ellen. De olykor ennél is többet tesz a trónörökösért: Libanonban Szaad Hariri miniszterelnök sokáig élvezte Szaúd-Arábia támogatását, de elveszítette, amikor nem sikerült megállítania a síita Hezbollah előrenyomulását, melyet Szaúd-Arábia ősi ellenfele, Irán támogatott. A média-tanácsadó egy kémet telepített Libanon miniszterelnökének környezetébe. Majd a trónörökös Szaúd-Arábiába hívta hivatalos látogatásra. Libanon miniszterelnöke meg is érkezett, de küldöttség helyett a média-tanácsadó verőemberei vártak rá és aláíratták vele, hogy lemond Libanon kormányfői tisztéről! Életét is csak annak köszönhette, hogy Macron francia elnök közbelépett az érdekében.

Dzsamál Hasogdzsit hazahívta a média-tanácsadó. Az ellenzéki újságíró csapdától tartott és nem ment haza. Elment viszont Isztambulba, ahol már vártak rá a média-tanácsadó gyilkosai. Szaúd al- Kahtanit a botrány miatt állítólag félreállították, de nincs letartóztatva – közli a Haaretz.

Amely arról is ír, hogy Szaúd-Arábia trónörököse egyenként már korábban is gyakran megölette külföldön azokat, akik bírálták a királyságot. Csakhogy Dzsamál Hasogdzsi nem volt akárki: kiváló kapcsolatai voltak a királyi családban, hiszen nagyapja az uralkodó orvosa volt. Különösen közel állt Turki herceghez és Mohamed bin Najefhez. Mindketten nagyágyúk: Turki herceg vezette sokáig a szaúdi titkosszolgálatot, később pedig hazája washingtoni, illetve londoni nagykövete lett. Ő ajánlotta a CIA figyelmébe Oszama bin Ladent még a nyolcvanas években, amikor Afganisztánban az USA és Szaúd-Arábia vállvetve küzdött az oroszok ellen Afganisztánban. Mohamed bin Najef herceg sokáig belügyminiszter volt – kiváló CIA-kapcsolatokkal. Mohamed bin Szalman előtt ő volt a trónörökös. Szalman király belső puccsal juttatta hatalomra kedvenc fiát. Akit most megbízott azzal is, hogy szervezze át azt a titkosszolgálatot, mely az újságíró megölését végrehajtotta Isztambulban. Külföldön csaknem mindenki biztosra veszi: a trónörökös, Mohamed bin Szalman adott parancsot az ellenzéki újságíró meggyilkolására. Így hát mi sem természetesebb mint, hogy ő maga vezeti a vizsgálatot az ügyben, melynek egyik főszereplőjét, magát a gyilkost már elütötte egy autó Szaúd-Arábiában…

Globoport

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑