Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2022. 12. 07.

A megmozdulások elnyomását bírálta Hatami volt iráni elnök

2022. 12. 07.

Mohammed Hatami volt iráni elnök óva intette a teheráni kormányt attól, hogy folytassa a mintegy három hónapja zajló tüntetések elnyomását.

“A biztonság nem lehet ürügy a szabadság elnyomására” – idézte Hatamit a Sarg című napilap.

Az egykori államfő szerint komolyan kell venni a tiltakozók követeléseit, mert a “nő, élet, szabadság” jelszóval egy jobb jövőért tüntetnek. Hatami felszólította az iráni vezetést, hogy nyújtson kezet a demonstrálóknak, mielőtt túl késő lesz.
A 79 éves, mérsékelt irányvonalat hirdető Hatami 1997 és 2005 között volt Irán elnöke.

Iránban szeptember 16. óta tüntetéssorozat zajlik, amelyben hivatalos adatok szerint eddig több mint háromszázan vesztették életüket. Az országos méreteket öltő tiltakozási hullám egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála miatt robbant ki. Amini az erkölcsrendészet őrizetében vesztette életét – közölte az MTI.

Megfigyelők szerint Hatami fontos szerepet játszhat a politikai feszültség feloldásában. Ugyanakkor sok tüntető még a reformpolitikusok elképzeléseit is elutasítja arra hivatkozva, hogy a jelenlegi rendszer reformja lehetetlen, és hatalomváltást követelnek.

Különösen a tiltakozó mozgalom fiatal női résztvevői utasítják el a volt elnököt mint a “rendszer emberét”. Hatami muszlim hittudósként támogatja, hogy kötelező maradjon a fejkendő viselése. Novemberi nyilatkozatában elutasította a politikai rendszer megváltoztatását.

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑