Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 01. 19.

A megosztott szíriai ellenzék miatt csúszhatnak a béketárgyalások

2016. 01. 19.

Egyre bizonytalanabb, hogy megkezdődik-e a szíriai béketárgyalások újabb fordulója január 25-én Genfben.

Az ENSZ égisze alatt zajló békéltetés egyik nehézsége, hogy a nyugat által támogatott ellenzék megosztott. Egy héttel a kitűzött időpont előtt még nem tudni, hogy kiket delegálnak a svájci tárgyalásokra.

Az ENSZ illetékes szóvivője azt magyarázta, hogy ideje volna kiküldeni a meghívókat, de ahhoz az kell, hogy a támogató országokból alakult kerekasztal megállapodásra jusson az ellenzéki delegációval kapcsolatban. Éppen ezért az ENSZ főtitkára arra kéri az érintett államokat, hogy amennyire csak lehet, gyorsítsák fel ezt a folyamatot.

A katari emír Moszkvában tárgyalt erről hétfőn nemcsak az orosz külügyminiszterrel, hanem Putyin elnökkel is.

Szergej Lavrov megbeszéléseik után úgy nyilatkozott: Katar és Oroszország is arra készül, hogy a szíriai béketárgyalások az ENSZ által is támogatott tervnek megfelelően folytatódni fognak a közeli jövőben, vagyis még ebben a hónapban.

A szíriai háború frontvonalában egyre súlyosbodik a helyzet. Az nyugati és arab öbölmetni országok által támogatott fegyveres csoportok által ostromlott városokban uralkodó borzalomról, az Iszlám Állam terrorszervezet brutalitásáról sorjázó híradások.

Európai országok, az Egyesült Államok, Törökország, Szaúd-Arábia és Katart különböző frakciókat és fegyveres csoportokat támogat, illetve állít be legitim ellenzéki erőknek. A valóságban egyik politikai formációnak sincs jelentős támogatottsága a szír lakosság körében, illetve a fegyveres csoportok összesen az ország alig 16%-át ellenőrzik.

Orientalista.hu – Zenobia (euronews nyomán)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑