Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 07. 03.

A megszálló izraeliek megtámadták a palesztin dzsenini menekülttábort

2023. 07. 03.

Az izraeli hadsereg hétfőn közölte, hogy több célpontot támadott a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában egy “nagyszabású műveletben”, amelyben a palesztin hatóságok szerint többen meghaltak és megsebesültek.

A megszálló izraeli hadsereg tudatta, hogy erői egy palesztin szervezet objektumait vették célba Dzsenín térségében. Egy “műveleti központot” támadtak, amely a tájékoztatás szerint a Dzseníni Brigád, egy helyi militáns csoport parancsnoki központjaként szolgált.

A Jerusalem Post angol nyelvű izraeli hírportál palesztin forrásokat idézve később azt közölte, hogy hétre emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma, s több tucat sebesültet ápolnak a dzseníni menekülttáborban házról házra terjedő harcok nyomán.

A közszolgálati rádió értesülése szerint a katonai akció időtartamát nem határozták meg előre, a rádióban megszólaló szakértők szerint több napig is elhúzódhat, de véget is érhet már hétfőn.

“Bombázás és szárazföldi invázió zajlik” – mondta el Mahmúd asz-Szaadi, a Palesztin Vörös Félhold dzseníni igazgatója az AFP francia hírügynökségnek.

“Számos házat és helyszínt bombáztak. (…) Mindenütt füst gomolyog” – tette hozzá.

A palesztin Iszlám Dzsihád közleményben azt írta, “minden lehetőség megvan arra, hogy az ellenségre (Izraelre) csapást mérjünk, válaszul a dzseníni agresszióra”.

Júniusban hét ember, köztük két 15 éves fiatal meghalt az izraeli hadsereg dzseníni menekülttáborban végrehajtott műveletében.
A rajtaütés során a hadsereg helikopterről rakétákkal is támadott, amire egy palesztin tisztviselő szerint 2002 óta, a második palesztin intifáda (felkelés) óta nem volt példa Ciszjordániában.

A Ciszjordánia északi részén fekvő város és a szomszédos menekülttábor rendszeresen színhelye az izraeli erők és a palesztinok közötti összecsapásoknak.

Az izraeli hadsereg sorozatosan hajt végre razziákat a térségben, amely elméletileg a Mahmúd Abbász által elnökölt Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt áll.

Az erőszak az elmúlt hónapokban fokozódott, és az év eleje óta legalább 177 palesztin, 25 izraeli, egy ukrán és egy olasz halt meg a régióban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑