Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 03. 19.

A megszálló török csapatok elfoglalták Afrin várost

2018. 03. 19.

Március 18-án a Török Fegyveres Erők és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevű militáns csoportok teljesen elfoglalták Afrin várost, amely a Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) fő erőssége volt Északnyugat-Szíriában.

A török csapatok és az FSA dzsihádistái múlt éjjel kezdtek betörni a városba a YPG milicistái elleni kisebb összecsapásokban és délre teljesen ellenőrzésük alá került.

.

A YPG és a kurd vezetők elmulasztották a megegyezést a szíriai-orosz-iráni szövetséggel Afrin közös védelmének tárgyában és arra kényszerültek, hogy a török túlerővel szemben elhagyják a várost. Helyszíni jelentések szerint a YPG milicistáinak legnagyobb része és az afrini polgári lakosság Aleppo tartomány szíriai kormányerők elllenőrzése alatt lévő területeire menekültek.

Ettől függetlenül a muszlim testvériségi török rendszer feje, Reccep Tajjip Erdogan hivatalosan bejelentette Afrin elfoglalását.

.

“Afrin város központja 08:30 órakor teljesen az ellenőrzésünk alá került.” – mondta Erdogan a Gallipoli hadművelet 103. évfordulójára szervezett ünnepségen. “Meg kell tennünk a szükséges lépéseket Afrin újjáépítésére, az infrastruktúra helyreállítására és a terroristák nyomainak az eltűntetésére.”

”Nem azért vagyunk ott, hogy megszálljuk, hanem azért, hogy eltöröljük a terrorista csoportokat a béke megteremtéséért Afrinban.” – tette hozzá Erdogan. Habár politikai szakértők kétlik, hogy a török csapatok önként hamar el fogják hagyni Afrint.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑