Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2024. 01. 01.

A megszállt Ciszjordániában 2023 volt a legerőszakosabb év

2024. 01. 01.

Az izraeli hadsereg által megszállt Ciszjordániában 2023 volt a “legerőszakosabb év” az illegális cionista telepesek erőszakos támadásai miatt – közölte a Jes Din (Van Törvény) nevű emberi jogi csoport Izraelben hétfőn.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint 2023-ban több mint ötszázhúsz palesztint öltek meg Ciszjordániában, s ezzel ez volt a “legerőszakosabb” év.

A telepesek 2023-ban több tucat házat gyújtottak fel az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában. “Legkevesebb tíz palesztint öltek meg a telepesek, és több tucat házat és járművet gyújtottak fel” – közölte a Jes Din.
“2023 volt a legerőszakosabb év a ciszjordániai telepesek palesztinok elleni támadásai alapján, mind az incidensek számát, mind súlyosságukat tekintve” – hangsúlyozták.

Mintegy 490 ezer cionista telepes él Ciszjordániában a körülbelül 3 millió palesztin között, a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősülő településeken, ugyanis a nemzetközi jog tiltja civilek betelepítését háborúban elfoglalt, megszállt területekre. A Jes Din 2006-ban kezdte nyomon követni a telepesek palesztinok elleni erőszakos tetteit.

“Október 7. után különösen erőszakos volt az első két hónap, amikor a Jes Din 242, telepesek által elkövetett erőszakos incidenst dokumentált”.

“Ezekben az incidensekben izraeliek százai palesztin falvakra támadtak, ahol több tucat házat és járművet gyújtottak fel” – emelték ki.
A rámalláhi székhelyű, a Palesztin Nemzeti Hatóság felügyelete alá tartozó palesztin egészségügyi minisztérium szerint a gázai háború kezdete óta legkevesebb 317 palesztint öltek meg az izraeli biztonsági erők és a telepesek Ciszjordániában.

A Jes Din cáfolta a katonaság és a rendőrség azon állításait, amelyek szerint az elmúlt hónapokban csökkent volna a telepes erőszak, mondván, hogy ezek a számok csak az izraeli hatóságokhoz benyújtott panaszok számának csökkenését jelzik.

Múlt hónapban az Egyesült Államok bejelentette, hogy megtagadja a vízumot a palesztinokat megtámadó szélsőséges izraeli telepesektől, hogy ezzel fokozza a nyomást a ciszjordániai erőszakhullám megfékezésére.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑