Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 11. 19.

A megszállt területeknél létesített Illegális telepeknél járt Pompeo

2020. 11. 19.

Első alkalommal illegális  izraeli telepeket látogatott meg a megszállt palesztin Ciszjordániában amerikai külügyminiszter Mike Pompeo személyében.

Mike Pompeo izraeli útjának második napján, jeruzsálemi tárgyalásai után megtekintette a Rámalláh közelében, Jeruzsálemtől mintegy 15 kilométerre található, Piszgot nevű ciszjordániai pincészetet.
Ezzel a szimbolikus lépéssel amerikai külügyminiszter első ízben látogatott el egy izraeli telepre, az 1967-ben Jordániától elfoglalt területen létrehozott, Saár Binyamin nevű a nemzetközi jogot megsértő illegális telepesfaluban található vállalkozáshoz.

A palesztinok széles körben elítélték az amerikai külügyminiszter vizitjét, mert úgy vélik, hogy ezzel az amerikai kormányzat jóváhagyja az izraeli jogsértést, ugyanis a nemzetközi jog nem engedélyezi megszállt területre civil lakosság telepítését, és ott gazdasági vállalkozások létrehozását.

Pompeo a palesztinok lakta Ciszjordániában szintén látogatást tervez a közszolgálati rádió jelentése szerint a Jerikó közelében található Kaszr-el-Jehudba, a Jordán folyónak ahhoz a partszakaszához, ahol a keresztény hagyomány szerint Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust.

 A partszakaszt az izraeli hadsereg  által lerakott taposóaknákkal volt tele amit néhány éve megtiszítottak és turisztikai látványossággá, nemzeti parkká alakították, amelyet elsősorban keresztények látogatnak.

Ciszjordánia után az 1967-ben Szíriától elfoglalt Golán-fennsíkra utazik helikopteren az amerikai külügyminiszter. Ez az első alkalom, hogy magas rangú amerikai tisztviselő felkeresi a stratégiai fennsíkot, mióta 2019 márciusában az amerikai kormány elismerte Izrael Golán-fennsík feletti szuverenitását.

A Golán-fennsíkon Pompeo Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter kíséretében a Bental-hegy kilátóját látogatja meg, ahonnan kiválóan látható a fennsík szíriai, keleti oldala, valamint a határ vonala, ahol 1973-ban a szíriai hadseregnek sikerül a fennsík egy részét felszabadítani.

MTI nyomán

Megosztom:

,
Back to Top ↑