Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 09. 11.

A mekkai zarándoklat tragikus esetei

2016. 09. 11.

A mekkai zarándoklat (arabul: haddzs) az iszlám ötödik pillére. Több mint 180 országból mintegy 3 millió muzulmánt várnak a zarándoklatra a szaúd-arábiai szent városba, Mekkába.

Minden muszlimnak – aki fizikailag és anyagilag megteheti – vallási kötelessége legalább egyszer életében elzarándokolnia a Szent Mecsethez.

A mekkai zarándoklatot a muszlim holdnaptár 12. hónapjában, a 8. és 10. nap között végzik, ezért a nyugati naptár szerint más-más időpontra eshet.

A zarándoklat rituális mosakodással kezdődik, majd a Kába-kő hétszeri megkerülése következik, az óramutató járásával ellentétesen.

A zarándokok Allah nevét kiáltják („Itt vagyok, Istenem, megjelentem a színed előtt.”).

A zarándokok isznak a mecset udvarán fakadó Zamzam-forrás vizéből, amelyet Allah fakasztott Ábrahám második feleségének, Hágárnak és fiának, Izmaelnek, hogy szomjan ne haljanak.

Majd Hágár példáját követve hétszer futnak a Szafát- és Marwá-hegyek között, felidézve, ahogy Ábrahám felesége és fia vizet keresett a sivatagban. Ezután elzarándokolnak az Arafát hegyéig, azaz „a kegyelem hegyéig”, ahol Isten megbocsátott Ádámnak és Évának.

A következő napon z Arafát hegyén megvizsgálják lelkiismeretüket és tisztaságukat, prédikációt hallgatnak, elmélkednek, majd visszaindulnak, megpihenve Muzdalifában, ahol az éjszakát töltik.

A tizedik napon, napfelkeltekor a zarándokok továbbindulnak Minába, ahol áldozatot mutatnak be. Kövekkel dobálják meg a Sátánt jelképező oszlopokat, arra emlékezve, hogy a Sátán megkísértette Ábrahámot és családját, hogy ne engedelmeskedjenek Istennek.

Ezután anyagi helyzetüktől függően állatáldozatot mutatnak be, majd visszatérnek a Kábához, és újból hétszer megkerülik. A zarándoklat végén Minában megünneplik annak sikeres befejezését.

A haddzs befejeztével a zarándokok lemossák magukról az eddigi erőfeszítéseik verejtékét, majd levágják a hajukat, és a szakállukat.

Tragikus esetek

1975. december: Fölrobbant egy gázpalack a zarándokok egyik sátorvárosában, a tűzben több mint 200-an vesztették életüket.

1987. július: Iráni tüntetők csaptak össze a szaúdi rendőrséggel, több mint 400 iráni meghalt.

1990. július: A legsúlyosabb katasztrófa: Mekkában 1426 zarándok halt meg egy gyalogosalagútban a haddzs végén.

1994. május – A Dzsamarát-hídnál Minában 270 zarándok taposta halálra egymást.

1997. április: 343 ember halt meg, amikor kigyulladt egy sátor Minában.

1998. április: 119 zarándok vesztette életét a haddzs közben.

2004. február: Egy tülekedésben 251 zarándok taposta halálra egymást Minában.

2006. január: 362 zarándokot halálra tapostak a Dzsamarát-híd keleti bejáratánál, a megkövezési rítus közben.

2015. szeptember: Leomlott egy daru a mekkai nagymecsetben a haddzs kezdete előtt, 111-en meghaltak.

2015. szeptember: Legkevesebb 700-an haltak meg, amikor föltorlódott a tömeg, és az emberek agyontaposták egymást Minában.

Orientalista.hu 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑