Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 04. 26.

A “mérsékelt” szíriai ellenzéknek be kell fejeznie az Al-Kaidával és az Iszlám Állammal való együttműködést

2016. 04. 26.

A szíriai “mérsékelt” ellenzék alakulatainak mielőbb el kell hagyniuk az Iszlám Állam (IÁ) és a Nuszra Front által ellenőrzött területeket Szíriában – közölte hétfőn telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai partnerével, John Kerryvel.

Az orosz külügyminisztériumnak az amerikai kezdeményezésre létrejött beszélgetésről közölt beszámolója szerint Lavrov hangsúlyozta: fontos lezárni azokat a csatornákat is, amelyeken keresztül a szélsőségesek erősítést kapnak. A nap folyamán korábban az etióp külügyminiszterrel közösen megtartott moszkvai sajtótájékoztatóján Szergej Lavrov hangsúlyozta: az Egyesült Államok már két hónapja nem teljesíti azt az ígéretét, hogy a szíriai ellenzék vele együttműködő csoportjait eltávolíttatja az al-Kaida szíriai ágaként fellépő Nuszra Front terrorszervezet harci állásaiból.

A két tárcavezető a telefonos eszmecsere során ismételten teljes körű támogatásáról biztosította a Genfben az ENSZ égisze alatt a kormány és az ellenzék képviselői által folytatott tárgyalásokat a leendő szíriai állami berendezkedés körvonalainak meghatározásáról.

Lavrov és Kerry áttekintette az Oroszország és az Egyesült Államok között a szíriai tűzszünet fenntartása és megerősítése, valamint a humanitárius segély célba juttatása és a stabil békefolyamat elindítása érdekében folytatott együttműködés módozatait.

A felek megállapodtak, hogy folytatják a kooperációt a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport keretében. Lavrov és Kerry a Közel-Kelet és a kétoldalú kapcsolatok más kérdéseiről is tárgyalt.

Orientalista.hu  – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑