Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2019. 06. 20.

A Moszad saját kurd alakulatot hozna létre Szíriában

2019. 06. 20.

Az izraeli hírszerzés arra törekszik, hogy saját kurd fegyveres csoportja legyen Szíria kurd területein. Ennek érdekében 20 kurd harcos már megkezdte a kiképzését Izraelben.

Az izraeliek két szövetséges kurd milícia hamarosan létre is jön, hiszen a kurd egységek korábban már küldtek önkénteseket Qamishli és Hasaka városokból Izraelbe. Az önkénteseknek különböző teszteken kell átmenniük, majd pedig megkezdik kiképzésüket az izraeli hírszerzés valamelyik bázisán.

A 20 Qamishli városából kiválasztott kurd harcost az iraki Erbil városából szállították repülővel Izraelbe. A szinte önálló államként működő Kurdisztán régió ugyanis tart fent kapcsolatokat az Izrael nevű műállammal.

A Moszad arra törekszik, hogy önálló kurd fegyveres alakulata legyen Szíria északi részén, mely a kurd milíciák és különböző nyugati erők megszállása alatt áll. Az alakulatot a helyiek már most ,,kurd Moszad,, néven emlegetik és tagjai hasonló felvételi eljáráson esnek át mint az izraeli hírszerzés alkalmazottai. A kiképzésen átesett kurdoknak pedig az lesz a feladata, hogy információkat gyűjtsenek a térségben és a környező arab országokban.

A kurdok első csoportja már megérkezett Izraelbe, azonban 3 már kiképzett Moszad ügynök nevét a helyi média kiszivárogtatta. (Ali Mohamed Hassan, Ribéryt Abdul Razzaq Ahmed, Berkhdan Aziz Murad)

Izrael azonban már egy ideje támogatja az Észak-Szíriában tevékenykedő kurd erőket és jelenleg is katonai tanácsokkal látja el őket, valamint logisztikai támogatást biztosít számukra.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (dimpenews.com)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑