Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2019. 06. 20.

A Moszad saját kurd alakulatot hozna létre Szíriában

Az izraeli hírszerzés arra törekszik, hogy saját kurd fegyveres csoportja legyen Szíria kurd területein. Ennek érdekében 20 kurd harcos már megkezdte a kiképzését Izraelben.

Az izraeliek két szövetséges kurd milícia hamarosan létre is jön, hiszen a kurd egységek korábban már küldtek önkénteseket Qamishli és Hasaka városokból Izraelbe. Az önkénteseknek különböző teszteken kell átmenniük, majd pedig megkezdik kiképzésüket az izraeli hírszerzés valamelyik bázisán.

A 20 Qamishli városából kiválasztott kurd harcost az iraki Erbil városából szállították repülővel Izraelbe. A szinte önálló államként működő Kurdisztán régió ugyanis tart fent kapcsolatokat az Izrael nevű műállammal.

A Moszad arra törekszik, hogy önálló kurd fegyveres alakulata legyen Szíria északi részén, mely a kurd milíciák és különböző nyugati erők megszállása alatt áll. Az alakulatot a helyiek már most ,,kurd Moszad,, néven emlegetik és tagjai hasonló felvételi eljáráson esnek át mint az izraeli hírszerzés alkalmazottai. A kiképzésen átesett kurdoknak pedig az lesz a feladata, hogy információkat gyűjtsenek a térségben és a környező arab országokban.

A kurdok első csoportja már megérkezett Izraelbe, azonban 3 már kiképzett Moszad ügynök nevét a helyi média kiszivárogtatta. (Ali Mohamed Hassan, Ribéryt Abdul Razzaq Ahmed, Berkhdan Aziz Murad)

Izrael azonban már egy ideje támogatja az Észak-Szíriában tevékenykedő kurd erőket és jelenleg is katonai tanácsokkal látja el őket, valamint logisztikai támogatást biztosít számukra.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (dimpenews.com)

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑