Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 09. 09.

A muszlim nemzeteknek egységesen kell fellépniük a szaúdi bűncselekmények ellen

2016. 09. 09.

Hassan Rouhani iráni elnök felszólította a muszlim világot, hogy egyesítsék erőiket, és azigazságszolgáltatás érdekében gyakoroljanak nyomást a szaúdi rezsimre a közel-keleti muszlim országokban elkövetett bűncselekmények tekintetében.

“A régió országainak és a muszlim világnak összehangolt erőfeszítéseket kell tennie a meglévő problémák megoldása és a szaúdi kormány megbüntetése érdekében”,–  jelentette ki Rouhani szerdán.

Az iráni vezető kiemelte, hogy Rijád a terrorizmus támogatója, hozzátéve, hogy a rezsim “lényegében muszlimok vérét ontja Irakban, Szíriában és Jemenben a régióban végrehajtott bűncselekményein keresztül.”

A királyságot, ahol a radikális vahabizmust szabadon hirdeti az egyház, azzal vádolják, hogy ideológiai és pénzügyi támogatást nyújt a takfiri terroristáknak, akik Irakban és Szíriában tömegek halálát okozták és súlyos pusztításokat hajtottak végre az elmúlt években.

A szaúdi rezsim tavaly márciusa óta szinte napi rendszerességgel, válogatás nélkül bombázza Jement, mintegy 10.000 emberrel végezve az arab világ legszegényebb országban.

Rouhani élesen bírálta továbbá a szaúdi hatóságok “érzéketlen és alkalmatlan” hozzáállását a tavalyi haddzs zarándoklaton ellátott felügyelet során, amikor több ezer muszlim zarándok, köztük 465 iráni életét vesztette a tömegkatasztrófában.

„Az iráni kormány és az Iszlám Köztársaság intézménye soha nem fogja hagyni, hogy a mártírok kiontott vére következmények nélküli legyen, és folytatni fogja a törvényes és politikai erőfeszítéseit, hogy helyreállítsa a jogaikat.” – hangsúlyozta Rouhani.

irani-diszorseg

Az iráni díszőrség a teheráni Mehrabad Repülőtéren egy gyászszertartás keretében 2015. október 3-án díszkoporsóban viszi iráni zarándokok holttestét, akik a múlt évi haddzson életüket veszették – © AFP

Rouhani azért is bírálta a szaúdi uralkodókat, mert akadályozták a zarándokok holttesteinek Iránba szállítását, mely során a tragikus körülmények közt elhunytakat esetenként csak hónapokkal később adták át az iráni hatóságok részére.

A haddzs egy olyan időszakként szolgál, amikor a muszlim világ érdekeit és egységét kellene megcsillantani a világ előtt, de a szaúdi királyság, még arra sem volt képes, hogy szóban bocsánatot kérjen a muzulmánoktól a Minában bekövetkezett tragédia kapcsán, szögezte le Rouhani.

A tragikus esemény múlt év szeptemberében történt, amikor zarándokok két nagy tömege külső tényezők okán megindult egymás irányba a sátán szimbolikus megkövezése szertartásának helyszínénél Jamaratban.

Szaúd-Arábia azt állítja, hogy közel 770 ember halt meg az incidens során, de az Iráni Haddzs Zarándoklat Szervezetének tisztviselői szerint 4.700 ember, köztük több mint 460 iráni zarándok vesztette életét.

Irán lemondta a részvételét az idei évi haddzs zarándoklatokon, mert Szaúd-Arábia nem volt hajlandó garantálni a zarándokok a biztonságát.

Szaúd-Arábia, amely elvágta a diplomáciai kapcsolatait is Iránnal, az Iránba tartó és onnan érkező repülőjáratait szintén törölte.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑