Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Történelem

2017. 07. 08.

A nabateusok rejtélyes magányos kastélya

2017. 07. 08.

A Nabateusok magányos kastélyának rejtélye minden régészen és történészen kifog.

Létezik egy hely, ahol egy megdöbbentően szép, és lézer pontossággal a sziklába vájt ősi kastély képe mereng a távolba.

A Nabateus Királyság területén található műalkotást mindössze egytelen egész sziklából faragák ki. Az egészben pedig az az óriási rejtély, hogy senki sem tudja hogyan, és kik csinálhatták.

Annak idején a területet a Nabateus királyok uralták. Mérhetetlenül gazdagok voltak, és magasan képzett mesteremberek is. Más alkotásaikkal kapcsolatban is többször felmerült az, mint a Qasr al-Fariddal kapcsolatban: nem tudni, hogyan voltak rá képesek.

.

Ugyanis napjainkban, a modenr technológia eszközeivel sem lennnénk képesek csak hozzávetőlegesen csinálni egy hasonlót, de az sem lenne ennyire szép és pontos – állítják az építészmérnökök.

kastélynak nevezik, azonban a Qasr al-Farid valójában egy sír köré épült az 1. században. Qasr al-Farid csak egyike a 111 monumentális sírnak, melyek szétszórva találhatók Madáin Szálih térségében, melyet az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított 2008-ban.

Legalább 20 méteres magassággal tornyosul a semmibe. Egyértelműen az volt egykori célja, hogy az erre járók felé jelezze a hely és az itt élt királyok gazdagságát.

Qasr al-Farid másik figyelemre méltó része a homlokzatán található pilaszterek száma. Madáin Szálih többi sírjának homlokzatán csak két pilaszter készült, egy a bal, és egy a jobb oldalon. Qasr al-Farid azonban négy pilaszterrel rendelkezik, egy-egy a homlokzat két oldalán, és két további középen.

Ez bizonyítja, hogy hihetetlenül gazdag lehetett a sír tulajdonosa, és a Nabateus társadalom egy rendkívül fontos tagja.

Rejtély, hogy hogyan voltak erre képesek. Pláne úgy, hogy a Nabateusok eredetileg egy ősi nomád nép voltak, mindenféle kőműves tudás nélkül.

Aztán valamikor az 1. században hirtelen hatalmas és profi kivitelezésű ősi kastélyokat, sírhelyeket kezdtek el építeni…

Megdöbbentően pontos ismereteik voltak a hidraulikus rendszerekről, ciszternák és vízvezetékek építése során.

A Qasr al-Farid igazi mestermunka, mely kapcsán sokan felvetették már, hogy olyan nyomokat visel magán, mintha lézeres technológiával készült volna, holott abban az időben csak a vésőt és a csákányt ismerhették az egykori alkotók.

A magányos kastélynak is nevezett helyet soha nem fejezték be, és kevesen tudják, de amit ma jelenleg ismerünk belőle, az egy félkész állapot.

Az biztos, hogy nem tudni, pontosan, hogy készült, sem azt, hogy miért maradt abba végül az építkezés…

Egy biztos: az ősin készítőknek hihetetlen, már-már földöntúli, korát megelőző építészeti tudás volt a birtokukban.

Orientalista.hu – avilagtitkai.com

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑