Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 06. 12.

A Nagyszerű Hajnal Hadművelet (videók)

2017. 06. 12.

A szíriai kormányerők iraki határmenti sikerének stratégiai következményei.

Június 9.-én a Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges paramilitáris egységek elérték az ország Irakkal közös határát, északra az USA vezette koalíció és vahhabita militáns zsoldosaik által megszállt Al-Tanf településtől. Az előretörés drámai módon megváltoztatta a hadászati helyzetet Délnyugat-Szíriában és gyakorlatban lehetővé tette, hogy a szíriai-iráni-iraki-orosz szövetség megnyerje az iraki határ ellenőrzéséért zajló versenyfutást.

Az USA vezett koalíció műveleteinek fő célja az volt, hogy megakadályozza a Szíriai Arab Hadsereg és az iraki Mozgósított Nép Egységek (PMU) találkozását, valamint egy ütközőzóna létesítését szerette volna a két ország között, nyugati támogatást élvező dzsihádista fegyveres csoportok felhasználásával.

A PMU fontos szereplő Irakban, és hivatalosan az Iraki Fegyveres Erők részei. Jelenleg nagy kiterjedésű hadműveleteket hajtanak végra az ISIS terroristák ellen a határ saját oldalán. A június 9.-én történ előrenyomulásuk véget vetett az USA vezette koalíció terveinek.

Az Al-Tanftól északra állomásozó szíriai kormánycsapatok szintén megakadályozták, hogy az USA támogatta proxy zsoldosok elérjék az ISIS terroristák által megszállt Al-Bukamalt. Közben az USA vezette erőknek soha nem volt elegendő fegyveresük és technikai képességük, hogy ezt megtegyék. A kitűzött céljuk, Al-Bukamal elfoglalása az ISIS terrorszervezettől, fontos része volt az USA propagandájának, hogy megpróbálja igazolni illegális jelenlétét a szuverén Szíriai Arab Köztársaság területén.

A szíriai kormánycsapatok bevonulása az Al-Tanftól északra lévő térségbe, egy válasznak tekinthető az USA által támogatott egy másik erő, az úgynevezett “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) tevékenységére Rakka tartományban. Az SDF kurd többségű milíciái több lépést tettek Tabaka közelében, hogy meggátolják a Szíriai Arab Hadsereget a tartományi főváros elérésében.

Mostanára a szíriai kormányerők Délkelet-Szíriában a hadműveleteiket össze fogják hangolni az iraki Mozgósított Népi Egységekkel (PMU) annak érdekében, hogy megtisztítsák a szíriai-iraki határvidéket és bevonuljanak Al-Bukamalba és Kaimba. Irán szintén képes lesz rá, hogy a megnyitott szárazföldi úton növelje a szíriai kormánynak szánt utánpótlást.

Az iraki Mozgósított Népi Egységek (PMU) jó néhány kontingense és sok tagja már régóta részt vesz a szíriai hadműveletekben a Szíriai Arab Hadsereg oldalán. Ez a szám valószínűleg tovább fog növekedni.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑