Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2021. 01. 21.

A NATO-hoz hasonló katonai szövetség létrehozásán dolgozik Irán

2021. 01. 21.

Az iráni kormány hétfőn jelentette be, hogy egy új védelmi és biztonsági egyezmény kidolgozását tűzték ki célul, melynek aláíró tagjai választ tudnának adni a NATO tagországok, vagy Izrael részéről érkező támadásra.

A szerződéssel kapcsolatban dolgozó Iráni Iszlám Egyeztető Tanács helyettes vezetője, Abu Fadl Abu Trabi elmondása szerint a a szerződés ,,Az Ellenállás Tengelyének Védelmi és Biztonsági Egyezménye,, nevet kapná.

Az iráni Fars News Agency szerint jelenleg folyamatban van a szükséges aláírások összegyűjtése, hogy minél előbb szavazhassanak a szerződés szövegéről.

Az iráni politikus szerint az új létrejövő szövetség lényege az lenne, hogy ha az izraeliek megtámadnák a szövetség egy tagját, azzal a szövetség összes tagját támadnák. A szövetség tagjainak pedig mindent meg kellene tennie azért, hogy a megtámadott fél segítségére siessen.

Az egyezmény egyik cikkelye szerint a szerződésben részt vevő országok, illetve ellenálló mozgalmak az Iráni Nemzetbiztonsági Tanács támogatását élveznék. Egy másik cikkely szerint pedig a szerződés során létrejövő irodák és ügynökségek közötti együttműködéssel kapcsolatos szabályokat is az Iráni Nemzetbiztonsági Tanács dolgozná ki.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑