Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 02. 20.

A NATO nem támogat egy török provokációval indított háborút

2016. 02. 20.

Ahogy a feszültség növekszik Törökország és Oroszország között, a NATO figyelmeztette Ankarát, hogy nem fog részese lenni egy háborúnak, amit a török kormány provokál ki. – közölte a sputniknews.

Múlt év novemberében Törökország lelőtt egy orosz katonai repülőgépet, amely a szíriai légtérben repült, emiatt sokan attól tartottak, hogy az incidens háborúba rántja a két országot. A konfliktust elkerülték, habár Moszkva és Ankara között fagyos maradt a viszony.

Ahogy Törökország hajlik arra, hogy szárazföldi csapatokat telepítsen a határain túlra és eltávolítsa Bashar Al-Assad szíriai elnök törvényes kormányát, ezzel újra háborúval fenyegeti a világot.

“A két állam fegyveres erői aktívak a heves harcokban a török-szíriai határ mentén, egyes esetekben csak néhány kilométerre egymástól.” – közölte a NATO egyik tisztségviselője a Der Spiegel német hetilapnak.

Ankara agressziója részben azon a feltevésen alapul, hogy ha konfliktus törne ki, akkor Törökországot a NATO szövetségesei támogatni fogják. Az Észak-Atlanti Szerződés 5. cikkelye értelmében a kollektív védelemre vonatkozó rész lépne életbe, amint bármely tagállamot támadás éri.

Ugyanakkor európai politikai vezetők számtalan alkalommal értésre adták, hogy nem érdekük részt venni egy Törökország által okozott háborúban.

“A NATO nem engedheti meg magának, hogy bevonják egy katonai konfliktusba a Törökország és Oroszország között meglévő mostani ellentétek miatt.” – mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Der Spiegelnek nyilatkozva.

Az 5. cikkellyel kapcsolatban Asselborn kiemelte, hogy “a garancia csak akkor érvényes, ha egy tagállamot nyilvánvalóan (külső) támadás ér.”

Úgy tűnik, ezzel Németország is egyetért.

“Nem fogjuk megfizetni annak a háborúnak az árát, amelyet Törökország provokál ki.” – mondta egy névtelenül nyilatkozó német diplomata.

A NATO vezetése hasonló figyelmeztetéseket tett közzé, miután Törökország tavaly lelőtt egy orosz katonai repülőgépet.

“El kell kerülnünk, hogy a helyzetek, incidensek és balesetek kicsússzanak az ellenőrzésünk alól.” – mondta ekkor Jens Stoltenberg a NATO főtitkára. “Úgy gondolom, világosan kifejeztük, hogy nyugalomra és a feszültség csökkentésére van szükség. Ez egy nagyon komoly helyzet.”

Pénteken Francois Hollande francia elnök kifejezte annak szükségességét, hogy meg kell előzni a Moszkva és Ankara közötti konfliktust.

“Megvan a kockázata a Törökország és Oroszország közötti háborúnak” mondta a France Inter rádiónak adott interjúban.

Ahogy Törökország az erőszak kiterjesztésével fenyeget Szíriában, Oroszország kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását, hogy kifejezze aggodalmát a növekvő szembenállás miatt.

“A helyzet sokkal feszültebbé válik a szíriai-török határon megnövekedett szembenállás miatt, valamint Törökország azt tervezi, hogy szárazföldi csapatokat küld Észak-Szíriába”– olvasható az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériumának nyilatkozatában.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑