Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 04. 02.

A NATO retorikája agresszívra váltott

2016. 04. 02.

Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a hidegháború visszatéréséhez.

Csütörtökön egy Rigában tartott sajtótájékoztatón Philipp Breedlove tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka kijelentette, hogy a NATO kelet-európai védelmi doktrínája „elrettentővé” válik a „feléledő és agresszív Ororszország” miatt.

Breedlove azután jelentette be a váltást, hogy a Pentagon újabb 4200 páncélozott egység Kelet-Európába küldéséről tett vállalást, 2017 elejére.

„Készen állunk harcolni és győzni, ha kell” – mondta Breedlove a balti térség NATO parancsnokaival folytatott megbeszélés után.

A balti országok és Lengyelország már régóta lobbizott annak érdekében, hogy Kelet-Európában erősítse jelenlétét a szövetség.

Az AFP hírügynökség által feltett kérdésre, hogy számít-e a többi NATO tagország részéről hasonló elköteleződésre, azt válaszolta: „Nagyon reméljük.”

Oroszország már régebben figyelmezette az Észak-atlanti Szövetséget, hogy ne pozícionáljon több egységet az orosz határ közelébe. Legutóbb, amikor a NATO így tett, válaszul taktikai, nukleáris robbanótöltettel felszerelhető rakétákat telepítettek a lengyel határra.

A szintén NATO-tag Németország szkeptikusan áll a témához, mivel szerintük ez megsérti az 1997-es, Oroszország és a szövetség közötti egyezményt.

Kíváncsian várjuk, mit fog Putyin reagálni minderre.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑