Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2014. 11. 24.

A NAÜ szerint Irán betartja a nemzetközi szabályokat

2014. 11. 24.

Vége a szemfényvesztésnek: A NAÜ tisztában van azzal, hogy Irán békés célra használja nukleáris energiáját.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már tisztában van azzal, hogy Irán nukleáris energia- programja békés célokat szolgál – jelentette ki a teheráni politikai kommentátor, Seyed Mostafa Khoshcheshm, Az elemző rámutatott: eddig a NAÜ nem talált semmilyen nyomot, vagy bizonyítékot, aelyek arra mutatnának, hogy az iráni atomprogram katonai célokat szolgálna. Az iráni atomenergia-szabályozás már nagyon kompatibilis a NAÜ által megfogalmazott elvárásokkal és kitételekkel.

“A nemzetközi vita tárgya nem az iráni nukleáris kérdés. Ők (Izrael, az USA és szövetségesei) már tudják, hogy Irán nem nem szegett meg semmilyen nemzetközi szabályt, vagy egyezményt… de szeretnék kiterjeszteni az ellenőrzéseiket Irán védelmi katonai eszközeire. És ez a mi vörös vonalunk ” – szögezte le a kommentátor.

Igazgatója az Atomenergia Szervezet (AEOI) Ali Akbar Szalehi azt mondta Iszlám Köztársaság nem fogja megengedni out-of-the-rendes ellenőrzések az ország nukleáris létesítményeket.

Kommentálva a jövőbeni a nukleáris tárgyalásokat, Khoshcheshm kijelentette: az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína és Németország – már tárgyalnak, hogy kidolgozzanak ki egy végleges megállapodás az iráni atomprogram körüli patthelyzet megoldására. Teherán az szeretné elérni, hogy beszüntessék az ország elleni gazdasági szankciókat, de az Izrael Lobbi nyomására Washington továbbra is büntetőintézkedésekkel akarja sújtani Iránt.

Hunhír.info – PressTV

Megosztom:
Back to Top ↑