Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 03. 17.

A német szélsőjobb „a pokolba kívánja kergetni” Merkelt

2016. 03. 17.

Vasárnap Merkel és pártja, a CDU súlyos vereséget szenvedett a tartományi választásokon. A három tartomány közül Rajna-vidék-Pfalz és Baden-Württembergben rekord alacsony értéket sikerült a pártnak elérnie. A másik kormánypárt, a szociáldemokrata SPD szintén sokat vesztett korábbi pozícióiból.

A választások nagy nyertese az euroszkeptikus és nacionalista felhangokkal operáló AfD, vagyis Alternative für Deustchland lett.

GermanStateElections_0

Szász-Anhalt tartományban érték el a legjobb, 24,2%-os eredményt, amivel második helyezést értek el.

A Bloomberg szerint ez azt jelenti, hogy Németország többé már nem immunis a szélsőjobboldali propagandára.

Frauke Petry, az AfD elnökének nyilatkozata alapján a párt arra készül, hogy az eddigi egysíkú politikai sodorral szemben valódi ellenzéki alternatívát mutassanak fel.

http://twitter.com/FraukePetry/status/709303717066100737/photo/1

Angela Merkel a választási eredményekkel kapcsolatban azt nyilatkozta a sajtó képviselőinek, hogy a szavazók a menekültválságra való kielégítő megoldás hiányából fakadó elégedetlenségüket fejezték ki.

Vagy inkább azt fejezték ki, hogy Merkel szerencsétlenkedésével nincsenek megelégedve.

Sigmar Gabriel, szociáldemokrata kancellárhelyettes mindeközben a demokratikus közép erejének csökkenése miatt aggódott.

Az AfD Németországban az, ami Trump Amerikában

Bloomberg cikke arra figyelmeztet, hogy a populista politika egyre több helyen tör előre: Trump Amerikában, Le Pen Franciaországban, és most már a demokrácia és liberalizmus védőbástyája, Németország is elesett.

A Guardian értesülései szerint az AfD új szavazóinak 40%-a nem szavazott korábban más pártra, 56% pedig a menekültválság miatt szavazott rájuk.

A párt helyettes vezetője, Alexander Gauland, vasárnap este azt mondta az összesereglett támogatóknak, hogy az AfD „a pokolba fogja kergetni a régi pártokat.”

Merkel eközben meg van győződve róla, mint ahogy újságíróknak kijelentette, hogy az AfD csak egy rövid ideig tartó fenomén.

Tegyük hozzá: éppen annyira rövid ideig tartó, amíg a menekültek problémát fognak okozni Németországban.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑