Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 08. 25.

A Nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szíriai jelentése

2018. 08. 25.

A Nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) jelentése, amelyet először 2018. július 6-án tettek közzé, több Szíriában elkövetett állítólagos vegyi támadással kapcsolatos, nem csak az állítólagos Dumaban történt esetre korlátozódik.

“Hága, Hollandia – 2018. július 6. – A Nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tényfeltáró bizottsága kiadott egy időszakos jelentést a Dumaban, 2018. április 7-én történt állítólagos vegyifegyver használatról.

A Dumaban végrehajtott tényfeltáró vizsgálatok során helyszíni szemle történt környezeti mintagyűjtés, szemtanúk meghallgatása és adatgyűjtés miatt. A tényfeltáró bizottság egy szomszédos országban ült össze, ide gyűjtötte össze a biológiai és környezeti mintákat és a tanú meghallgatások jegyzőkönyveit.

A Nemzetközi Vegyifegyver-tilami Szervezet (OPCW) kijelölt laboratóriumai végrehajtották az elsődleges minták elemzését. Az eredmények szerint szerves foszfor harcanyag vagy a származékaik nem voltak kimutathatók a környezeti mintákban vagy a szövetmintákban, amelyek az állítólagos áldozatoktól származnak. Robbanóanyag maradványok, különböző klórozott szerves anyagok kerültek elő két helyszínről származó mintákban, amelyek teljesen megőrzésre kerültek. A bizottság munkája, ami az eredmények pontosítását szolgálja, még folyamatban van. A tényfeltáró bizottság folytatni fogja a munkáját, hogy megtegye a végső következtetéseket.

A tényfeltáró bizottság ezenkívül 2018. július 2-án kiadott egy jelentést a szíriai Al-Hamdanijaban, 2016. október 30-án és a Karm Al-Tarrabban 2016. november 13-án történt állítólagos vegyifegyver hazsnálatokról. A begyűjtött és elemzett információk alapján, a szemtanúk egybehangzó vallomásai, valamint a laboratóriumai elemzések végeredményei szerint a tényfeltáró bizottság nem tudja meggyőzően meghatározni, hogy egy bizonyos mérgező harcanyagot fegyverként használtak vagy nem az incidensekben, amelyek az Al-Hamadanija kerületben és Karm Al-Tarrab térségében történtek. A tényfeltáró bizottság megjegyezte, hogy a bejelentett incidensekben szereplő személyek, bizonyos esetben, ki lehettek téve néhány fajta, nem megmaradó, irritáló anyagnak.”

A “klórtartalmú szerves anyagokról”: az ilyen anyagok használata nem korlátozható a katonai területre, ilyenek találhatók az ivóvíz tisztítástól az ipari alkalmazásokig mindenben, mint a papírgyártás, műanyaggyártás, festékgyártás, textilgyártás, gyógyszergyártás, fertőtlenítőszerek előállítása, oldószerek előállítása; Kelet-Ghutaban, ahol hatalmas ipari infrastruktúra működött a háború előtt, minden bizonnyal rengeteg klórszármazék maradt.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, OPCW.org

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑