Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2016. 01. 25.

A New York Times szerint Washington szaúdi pénzből fegyverzi fel az Assad-ellenes terroristacsoportokat

2016. 01. 25.

Nagymértékben szaúdi pénzekből finanszírozza az Egyesült Államok a Bahsar Al-Assad szíriai elnök ellen küzdő milicista csoportok felfegyverzését és kiképzését – írja a The New York Times.

A tekintélyes amerikai liberális napilap információi szerint, amelyek a nevük elhallgatását kérő kormányzati és hírszerzési tisztviselőktől származnak,  Obama még 2013-ban titokban felhatalmazta  a CIA-t, hogy fegyverezze fel az Assad ellen harcoló, általa „mérsékeltnek” nevezett lázadó csoportokat (amelyek „mérsékelt” mivoltát jól mutatja, hogy kétes reputációjukat pár keresztény szerzetes nyilvános kivégzésével alapozták meg). A CIA azóta is folyamatosan együttműködik a szaúd-arábiai hírszerzéssel ezen csoportok kiképzésében és felfegyverzésében.

A New York Times a tisztségviselők állításaira alapozva azt is elmondja, hogy Rijád mindig nagyvonalúan írta alá a csekkeket, amennyiben azok titkos amerikai akciókhoz kellettek. Az USA és az olajkirályság között pedig továbbra is kiváló a kapcsolat, annak ellenére is, hogy Washington közeledési szándékát fejezi ki Irán felé is, és ezt a szaúdi fél nehezményezi.

“A szaúdiak értik, hogy szükségük van ránk, és mi értjük, hogy szükségünk van rájuk.” – nyilatkozta a lapnak a nevét egyedüliként felvállaló Mike Rogers, volt republikánus törvényhozó, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának elnökeként is dolgozott, azonban a titkos művelet részleteit ő sem kívánta felfedni.

Bár Rijád nyíltan támogatja az Assad uralmának megdöntéséért harcoló szélsőségeseket, a CIA titkos akcióinak Szaúd-Arábia által való finanszírozása, valamint a monarchia ezekben való részvétele nem volt nyilvános. A megkérdezett tisztségviselők most is csak annyit árultak el, hogy létezik ilyen együttműködés, azonban a részletekbe nem mentek bele, és arról sem beszéltek, mennyi pénzt is kap Amerika a sivatagi királyságtól. A CIA Assad megdöntését célzó művelete egyébként a Platángerenda (Tymber Sycamore) nevet viseli, és részt vesz benne Katar is, amely egyik katonai bázisát a milicisták kiképzésére ajánlotta fel, valamint Jordánia is csatlakozott, az ő költségeit azonban szintén Salman udvara, valamint az Egyesült Államok állja.

Az együttműködés kérdése már a kongresszusban is felvetődött, mikor Ron Wyden, egy oregoni demokrata szenátor felvetette, hogy Washington nem kéne igénybe vegye a szaúdi pénzeket. Ő nem nyilatkozott a New York Times-nak, azonban kiadott egy közleményt, amelyben nagyobb átláthatóságot szorgalmazott a Rijáddal kapcsolatos ügyekben.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑